Дали Дедо Мраз ги сака само богатите деца?

Децата од сиромашните семејства ќе се чудат зошто Дедо Мраз им донел само чорапи и боенки, а на нивната сосетка ѝ го донел најновиот модел на мобилен телефон

565

За децата од сиромашните семејства, овој период од годината може да биде особено груб и суров. Но, постои нешто што ние останатите можеме да го направиме за да им олесниме барем мал дел од страдањето, постои начин да им го олесниме чувството на помала вредност …

Подолу е писмото од еден татко што сигурно ќе ве натера да размислите и овие празници да престанете да им давате на децата скапи и големи подароци од Дедо Мраз!

Зошто е ова важно? Затоа што децата неизбежно се споредуваат – а децата од сиромашните семејства ќе се чудат зошто Дедо Мраз им донел само чорапи и боенки, кога на нивната сосетка Сузи ѝ го донел најновиот модел на мобилен телефон. Можам од прва рака да ви кажам дека ова е нешто што децата го забележуваат и размислуваат за тоа. И не се чувствуваат добро.

Децата од семејства со ниски приходи рано учат дека животот е суров и неправеден. Кога растеш во сиромаштија, брзо растеш. Стануваш многу поциничен отколку што треба да биде кое било дете. Ако некако успеете да ги преживеете првите неколку години, а притоа да зачувате барем дел од „нормалното“ детство, тоа е вистинско чудо.

Надежта дека Дедо Мраз ќе ви донесе нешто – што било – за Божиќ може да биде само мал дел од надежта во инаку мрачната празнична сезона. Но, кога ќе видите дека Дедо Мраз им дал на другите деца половина од продавницата за играчки, а можеби и целосно ја прескокнал вашата куќа, тоа само го зголемува чувството дека сте „помалку вредни“ од другите деца.

Сиромашните деца разбираат што значи нееднаквост и тоа многу рано. Тие знаат дека некои родители имаат повеќе пари од другите и можат да си дозволат да купат поскапи подароци. Но, на децата кои веруваат, неговиот навидум неправеден и недоследен процес на дарување им е потешко да го сфатат.

Ако им помага на децата, зошто оваа идеја е контроверзна?

За оние кои го слават Божиќ и чии божиќни прослави го вклучуваат Дедо Мраз и многуте подароци што тој наводно ги носи, идејата за скромна листа за Дедо Мраз е очигледно горлив проблем. Што, искрено, малку ме шокира, бидејќи се чини дека тоа би бил само основен здрав разум – нешто за што сите би можеле да се согласиме. Обидете се да ги поштедите децата, чиј живот и онака е доволно суров, да ги поштедите од дополнителна тага.

Ако сте поминале малку време на социјалните мрежи во овој период од годината, веројатно сте налетале на објави кои бараат од родителите да ги стават своите имиња на скапите подароци наместо да му дозволат на Дедо Мраз да ја преземе заслугата.

Секогаш кога се појавуваат дискусии на оваа тема на интернет, особено во групите родители на Фејсбук, тие веднаш предизвикуваат жестока и страсна дискусија. Некои реагираат со емпатија, целосно разбирајќи зошто овој проблем може да предизвика болка кај сиромашните деца. Многу родители признаваат дека ова е нешто за што никогаш не размислувале. Од друга страна, секогаш постои група родители кои реагираат со незадоволство и гнев.

Ако сакате на вашето дете да му купите автомобил кој чини повеќе од вистинските автомобили на многу луѓе, имајте го тоа на ум. Идејата е едноставно да се поттикне емпатија и разбирање. Разбудете се со размислување за проблем за кој многу луѓе можеби не размислувале порано бидејќи го имале луксузот никогаш да не мораат да размислуваат за него.

Дали Дедо Мраз сака само богати деца?

Драги родители, слободно расфрлајте се со скапоцените подароци. Сè што бараме е да им кажете на вашите деца дека овие подароци се од вас, родителите, а не од митскиот волшебник од Северниот Пол кој наводно дели подароци врз основа на тоа дали децата се лоши или добри.

Во спротивно, им дозволувате на вашите деца да мислат дека Дедо Мраз сака само богати деца. Децата од семејствата со ниски приходи имаат многу сериозни тешкотии и грижи за време на празниците, како грижа дали ќе бидат гладни и дали домовите ќе им бидат доволно топли. Но, ова се големи проблеми, оние кои бараат системска трансформација.

За разлика од многу други проблеми поврзани со сиромаштијата, овој има едноставно решение. И тоа не бара учество на законодавци или креатори на политики. Всушност, целосно зависи од нас. Лесно е, безболно е. И тоа нема да му одземе ништо на вашето семејство.

Ова се само неколку зборови за кои треба да размислите додека составувате список со подароци и повторно го проверувате“.

Повеќе