Еве како да разговарате со вашето дете за трагедијата што се случи во Белград

214

Кога вие како родител ќе слушнете дека во земјата од соседството имало масакр во основно училиште во кој биле убиени осум деца и чувар, а ранети уште шестмина и еден наставник, тешко е да се најдат зборови за да се опише тоа чувство и размерите на таквата трагедија.

Додека слушате вести, информации и полуинформации, прашањето што сигурно си го поставувате е – како ќе знам дека моето дете е безбедно кога ќе го испратам на училиште? За жал, никој не може да ни даде одговор на ова прашање.

А во училиштата има деца. Помали и поголеми. Ги читаат вестите од порталите или ако се помлади слушаат што зборуваат нивните постари другари во дворот.

Тие деца ќе се вратат од училиште со милион прашања и стравови, а во нашите очи ќе видат и тага и страв.

Како да им објасните? Што да се каже за трагедијата што се случи?
Се чини дека ова е трагедија која ќе се објаснува со денови и месеци. И не може да биде поинаку.

Најбрзо и најбезбедно правило кое треба да го почитуваат родителите е: Информации – емоции – информации. Кога детето ќе дојде од училиште, прашајте. Прашајте како е, што слушнал, што рекле неговите другари и учители.

Следниот чекор се емоциите – дали сте загрижени, исплашени, тажни? И таму искрено можете да си ги пренесете и своите емоции. Според психолозите, овој настан не може да се игнорира ниту да се минимизира големината на трагедијата за да им се олесни на децата бидејќи тоа не е добар пат.

Додека детето се отвора, или преку некои информации што ги слушнало или преку емоциите, повторете го она што детето го кажало, буквално. Детето вели: „Се исплашив“, вие повторувате: „се исплаши“. „Плачеше учителката“, „плачеше учителката“ итн… Не секоја реченица, туку неколку. Вака му потврдувате на детето дека многу внимателно го слушате. А потоа повторно информација по емоциите, каде и родителот искрено ги изнесува своите.

Ако видите дека детето е исплашено, обидете се да го опуштите одговарајќи на секое прашање. Потрудете се да имате мирен ден и да поминете колку што можете повеќе време со детето.

Прашањата, можеби, ќе следат дури и неколку дена подоцна. Одговарајте трпеливо и искрено, соодветно на возраста на детето.

Повеќе