Еве како да се погрижите бабите и дедовците да ги следат вашите правила

Бабите и дедовците ги преминуваат границите од различни причини, но без оглед на причината, ако тоа ве мачи, време е да проговорите.

137

Да имате баба и дедо во животот на вашето дете е корисно и добро и за вас и за вашите деца на многу начини. Тие можат да имаат улога на сервис за чување деца, луѓе од доверба и можат да играат клучна улога во развојот на вашето дете. Но, кога ќе бидат претерано вклучени во животот на вашето дете или во вашите родителски одлуки, можеби е време да поставите список со правила за нив. Без оглед на тоа колкаво родителско искуство имаат бабите и дедовците, тие ќе мора да ве почитуваат вас и правилата што ги имате за вашите деца.

Во многу случаи, родителите чекаат додека бабите и дедовците не ја поминат границата пред да им кажат нешто
Подобро е веднаш да се зборува за границите и правилата. „Бидејќи има толку многу начини за воспитување деца и толку многу потенцијални компоненти на улогата на баба и дедо, родителите можат благо да објаснат како сакаат нивното дете да се третира“, вели Сара Епштајн, лиценциран брачен и семеен терапевт во Далас.

Иако може да изгледа непријатно, поставувањето граници всушност може да спречи конфликт. „Границите помагаат да се зачува односот помеѓу родителите и бабите и дедовците и може да испратат порака дека на бабите и дедовците може да им се верува дека навистина ќе ги следат тие правила во однесувањето со децата“, вели Епштајн. „Така границите всушност ги зближуваат членовите на семејството.

7 работи кои бабите и дедовците не треба да ги прават

Давање премногу раскошни подароци за родендени или празници, или без никаква причина, на начин што не е во согласност со вашите желби или очекувања.
Нарушување на распоредот на вашето дете со менување на времето за спиење или времето поминато пред екраните без прашање.
Натпреварување со други роднини, особено со другите баба и дедо.
Нудење на децата храна и пијалаци кои родителите не сакаат децата да ги консумираат.
Наметнување на нивните религиозни убедувања на детето.
Премногу споделување на социјалните мрежи. Објавување фотографии од вашето дете на социјалните мрежи дури и откако ќе речете дека не ви е пријатно.
Заземање страна.

Зошто бабите и дедовците ги преминуваат границите?

„Бабите и дедовците ги преминуваат границите од различни причини“, вели Микеле Голдман, клинички психолог. „Можеби тоа е затоа што пораснале во околности без строги граници и не мислат дека границите се неопходни. Можеби затоа што не ја почитуваат личноста што ги поставува границите. Може да биде затоа што не се согласуваат со границата и мислат дека нивните граници се подобри или дека тие знаат повеќе од родителите. Тоа може да биде затоа што не им се јасни границите или не гледаат како поместувањето на границата влијае на личноста што ја поставува границата“.

Без оглед на причината зошто бабата и дедото претеруваат, ако тоа ве мачи, време е да проговорите.

Како да поставите граници со бабите и дедовците

Прво, вежбајте да поставувате граници со другите. Ако сте нервозни кога треба да го направите тоа, Голдман предлага прво да вежбате да поставувате граници со некој кој најверојатно ќе ги почитува веднаш, како пријател или бебиситерка. „Со вежба до совршенство!“, вели Голдман.

Бидете во договор со партнерот. Не треба ни да помислите да направите список со граници за бабите и дедовците без претходно да разговарате со вашиот партнер.

Комуницирајте јасно. Кога ќе дојде време да разговарате со бабите и дедовците на вашето дете, важно е експлицитно да се дефинираат кои се границите и, предлага Голдман, можеби ќе сакате да објасните зошто ги поставувате.

Не попуштајте. Сте го решиле проблемот, им кажавте што да не прават и конкретно наведовте што сакате да прават наместо тоа. А сепак… го прават тоа повторно. Никогаш не дозволувајте ова однесување да стане нормално, објаснува Епштајн.

Побарајте нивна помош. Ако на почетокот се чини дека се навредени од вашето барање, можете да го ублажите ударот така што ќе продолжите да им покажувате колку ги цените. „Замолете ги да помогнат на некој начин, заблагодарете им за поддршката во тие области“, вели Голдстајн.

Список на граници за баби и дедовци

Ненајавено појавување во вашиот дом.
Давање подароци без причина, особено екстравагантни подароци.
Објавување слики на социјалните мрежи без дозвола.
Поткопување на правилата на родителите пред децата.
Критикување на родителите пред децата.
Физички изрази на наклонетост, како што се бакнување на детето во лице или правење децата да се чувствуваат виновни затоа што не ги прегрнале или бакнале.
Време пред екраните. Нудење прекумерно време пред екраните или изложување на децата на насилни или несоодветни содржини.
Пиење премногу алкохол кога децата се наоколу.
Зборување за другите членови на семејството на негативен начин пред децата.

можете да бидете сигурни дека бабите и дедовците ги следат вашите правила во однос на децата

ДА ИМАТЕ баба и дедо во животот на вашето дете е корисно и добро за вашите деца на многу начини. Тие можат да бидат бебиситерки, доверливи и можат да играат клучна улога во развојот на вашето дете. Но, кога тие ќе бидат претерано вклучени во животот на вашето дете или во вашите родителски одлуки, можеби е време да поставите список со правила за нив. Без оглед на тоа колкаво родителско искуство имаат бабите и дедовците, тие ќе мора да ве почитуваат вас и правилата што ги имате за вашите деца, како што пишува Ромпер.

Во многу случаи, родителите чекаат додека бабите и дедовците не ја поминат границата пред да им кажат нешто
Подобро е сите веднаш да зборуваат за границите и правилата. „Бидејќи има толку многу начини за воспитување деца и толку многу потенцијални компоненти на улогата на баба и дедо, родителите можат нежно да објаснат како сакаат нивното дете да се третира“, вели Сара Епштајн, лиценциран брачен и семеен терапевт во Далас.

Иако може да изгледа непријатно, поставувањето граници всушност може да спречи конфликт. „Границите помагаат да се зачува односот помеѓу родителите и бабите и дедовците и може да испратат порака дека на бабите и дедовците може да им се верува дека навистина ги следат тие правила кога се занимаваат со деца“, вели Епштајн. „Така границите ги зближуваат членовите на семејството.

7 работи кои бабите и дедовците не треба да ги прават
Давање премногу раскошни подароци за родендени или празници, или без никаква причина, на начин што не е во согласност со вашите желби или очекувања.
Нарушете го распоредот на вашето дете со менување на времето за спиење или времето поминато на екранот без да прашувате.
Натпревар со други роднини, особено со други баби и дедовци.
Нудење на децата храна и пијалоци кои родителите не сакаат децата да ги консумираат.
Наметнување на вашите религиозни убедувања на детето.
Премногу споделување на социјалните мрежи. Објавувајте фотографии од вашето дете на социјалните мрежи дури и откако ќе речете дека не ви е пријатно.
Заземање страна.

Зошто бабите и дедовците ги преминуваат границите?
„Бабите и дедовците ги преминуваат границите од различни причини“, вели Микеле Голдман, клинички психолог. „Можеби тоа е затоа што пораснале во околности без строги граници и не мислат дека границите се неопходни. Можеби затоа што не ја почитуваат личноста што ги поставува границите. Може да биде затоа што не се согласуваат со границата и мислат дека нивните границите се подобри или дека тие знаат повеќе од нивните родители. Тоа може да биде затоа што не се јасни за границите или не гледаат како поместувањето на границата влијае на личноста што ја поставува границата“.

Без оглед на причината зошто баба и дедо претеруваат, ако тоа ве мачи, време е да проговорите.

Како да поставите граници со бабите и дедовците
Прво, вежбајте да поставувате граници со другите. Ако сте нервозни поради приближувањето до вашите родители или свекор, Голдман предлага прво да вежбате да поставувате граници со некој кој најверојатно ќе ги почитува веднаш, како пријател или бебиситерка. „Практиката прави совршена! вели Голдман.

Бидете во договор со партнерот. Не треба ни да помислите да направите список со граници за бабите и дедовците без претходно да разговарате со вашиот партнер.

Комуницирајте јасно. Кога ќе дојде време да разговарате со бабите и дедовците на вашето дете, важно е експлицитно да се дефинираат кои се границите и, предлага Голдман, можеби ќе сакате да објасните зошто ги поставувате.

Не попуштај. Сте го решиле проблемот, им кажавте што да не прават и конкретно наведовте што сакате да прават наместо тоа. А сепак… го прават тоа пак. Никогаш не дозволувајте ова однесување да стане нормално, објаснува Епштајн.

Побарајте нивна помош. Ако на почетокот се чини дека вашите родители или свекор се навредени од вашето барање, можете да го ублажите ударот така што ќе продолжите да им покажувате колку ги цените. „Замолете ги да помогнат на некој начин, заблагодарете им за поддршката во тие области“, вели Голдстајн.

Список на граници за баби и дедовци
Ненајавено појавување во вашата куќа.
Давање подароци без причина, особено екстравагантни подароци.
Објавување слики на социјалните мрежи без дозвола.
Поткопување на правилата на родителите пред децата.
Критикување на родителите пред децата.
Физички изрази на наклонетост, како што се бакнување на дете во лице или правење на децата да се чувствуваат виновни што не го прегрнале или бакнале.
Време на екранот. Нудење прекумерно време на екранот или изложување на децата на насилни или несоодветни содржини.
Пиење премногу алкохол кога децата се наоколу.
Зборувајќи за другите членови на семејството на негативен начин пред децата.

Повеќе