Хормоналните нарушувања кај децата не се воопшто безопасни: Еве како да ги препознаете

Во случај кога хормоните не работат како што треба, односно не се ослободуваат правилно или се произведуваат во прекумерни количини, може да се појават одредени симптоми. Еве како да препознаете хормонални проблеми кај детето

49

Кога луѓето размислуваат за хормони, обично мислат на машките и женските хормони тестостерон и естроген. Меѓутоа, децата, исто како и возрасните, произведуваат многу други видови на хормони кои влијаат на речиси секој аспект од нивното физичко и ментално здравје.

Како што објаснуваат педијатрите, главната задача на хормоните е да им сигнализираат на клетките и на делови од телото да прават одредени работи. Овие хормони патуваат до други клетки и помагаат да се контролираат или координираат многу телесни процеси како што се регулирање на расположението, растот, развојот, функцијата на ткивото, метаболизмот, како и репродуктивните процеси.

Но, како да препознаете хормонални проблеми кај детето? Во случај кога хормоните не работат како што треба, односно не се ослободуваат правилно или се произведуваат во прекумерни количини, може да се појават одредени симптоми како што се:

дебелина
заостанат раст
мускулна слабост
лесно создавање модринки на кожата
акни
висок крвен притисок
ненадејни промени во расположението
склоност кон депресија.

Повеќе