Кавгите меѓу браќата и сестрите можат да бидат позитивна работа, велат научниците

Студијата спроведена од истражувачи од Универзитетот во Кембриџ вели дека кавгите со браќата и сестрите во детството всушност помагаат во емоционалниот и менталниот раст, пренесува India Times.

176

Ривалството помеѓу браќата и сестрите е реално. Без разлика дали станува збор за борба за дополнително парче чоколадо или облека, ривалството помеѓу браќата и сестрите е нешто што се случува во секое семејство со повеќе деца. Сепак, расправиите меѓу браќата и сестрите всушност можат да бидат позитивна работа, објаснуваат научниците.

Имено, студијата спроведена од истражувачи од Универзитетот во Кембриџ вели дека кавгите со браќата и сестрите во детството всушност помагаат во емоционалниот и менталниот раст, пренесува India Times.
Студијата наречена Toddlers Up опфатила вкупно 140 деца, а она што го заклучиле е дека браќата и сестрите имаат големо влијание еден врз друг. Всушност, борбата со браќата и сестрите кога сме помлади помага да ги развиеме нашите социјални вештини. Како што објаснуваат авторите на студијата, кога браќата и сестрите се расправаат, начинот на кој ги обликуваат своите аргументи игра важна улога во подобрувањето на менталното здравје и непречениот развој.

Повеќето од браќата и сестрите се обидуваат да ја решат расправијата вербално и тоа им дава можност да ги совладаат своите ментални способности, како и знаењето. Тоа значи дека овие борби всушност им помагаат на децата да прераснат во паметни и одговорни луѓе.

Меѓутоа, ако ривалството помеѓу браќата и сестрите се прошири од детството до зрелоста и продолжува, експертите предупредуваат дека тоа не е добро за емоционалниот раст.

Повеќе