Кога децата се доволно големи за џвакање мастика? Што се случува ако ја голтнат?

Иако некои тврдат дека ако се голтне гумата за џвакање ќе остане во дигестивниот тракт до седум години, тоа не е точно. Не останува во вашиот стомак, туку се движи низ вашиот дигестивен тракт и се елиминира со столицата.

481

Родителите се свесни за опасностите од гушење што некои намирници можат да ги предизвикаат кај бебињата и малите деца. Во принцип, сè што е тврдо, лепливо, гумено или обликувано така што може да се заглави во грлото на детето се смета за опасно. Но, што е со гумите за џвакање?

Американската академија за педијатрија препорачува да почекате вашето дете да наполни пет години пред да му дадете гума за џвакање. Ова е обично возраст кога децата можат добро да џвакаат, да го разберат концептот на плукање и да знаат дека не треба да ја голтаат гумата за џвакање.

„Прво, потсетете го вашето дете дека тоа не е храна или бонбони, туку нешто што треба да се џвака и потоа да се плукне“, советува д-р Дениз Скот за JustAnswer.

Поради обликот и големината на гумата за џвакање, најдобро е да ја избегнувате додека детето не порасне.

„Покажете му на детето како да џвака и да ја исплука гумата за џвакање. Можеби ќе треба да го потсетувате детето на ова неколку пати бидејќи досега ја џвакало и голтало секоја храна, па џвакањето и плукањето на почетокот нема да бидат природни за него“, истакнува Скот и додава дека родителите треба да му објаснат на детето да ја исплука гумата за џвакање кога ќе го изгуби вкусот.

Клиничките студии покажаа дека џвакањето гуми за џвакање без шеќер 20 минути после јадење може да спречи расипување на забите. Дополнително, прекумерното џвакање гуми за џвакање обично не ги оштетува забите, освен ако не се правилно подредени.

Од друга страна, гумата за џвакање може да предизвика и некои проблеми, како што се проблеми со вилицата и дигестивни компликации. Според стоматологот Гери Лиу, прекумерното џвакање може да предизвика дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб. Ксилитолот во гумата за џвакање без шеќер може да предизвика гасови и дијареа.

Што ако детето проголта гума за џвакање?
Иако многу родители се плашат од ова, обично нема причини за загриженост.

„Голтањето гума за џвакање не е проблем, освен ако не се проголта многу голема количина за краток временски период, што би можело да доведе до затнување“, вели Скот.

Иако некои тврдат дека гумата за џвакање ќе остане во дигестивниот тракт до седум години, тоа не е точно. Не останува во вашиот стомак, туку се движи низ вашиот дигестивен тракт и се елиминира со столицата.

Кои гуми за џвакање се најдобри за децата?
Според стоматолозите, најдобрата гума за џвакање за децата е без шеќер и содржи ксилитол. Имајте на ум дека на децата веројатно нема да им се допадне гума за џвакање со силен вкус на мента.

Повеќе