Кога тоа плаче, вие пејте!

Што пеете – или колку добро пеете – не е важно. Тоа може да биде некоја сакана песна која веќе постои или која сте ја измислиле за такви прилики.

121

Тантрумите или изливите на гнев се нормален, иако вознемирувачки дел од растењето и воспитувањето мало дете. Според психолозите, повеќе од половина од малите деца ќе имаат еден или повеќе изливи на гнев неделно.

Но, само да се знае дека тоа не го олеснува справувањето со оваа несреќа во моментот кога ќе се случи. Вашето дете лежи на подот вреска и плаче, а вие се чувствувате како во секој момент да ќе почнете и вие да врескате и да плачете.

Овие напади обично се предизвикани од глад, замор, непријатност и фрустрација. Тие често се појавуваат во втората година од животот, кога јазичните вештини на децата почнуваат да се развиваат, но изразувањето на нивните чувства – и управувањето со нив – е борба.

„На малите деца им недостасуваат физички, моторни и јазични вештини за да го добијат она што го сакаат, што разбирливо може да доведе до фрустрација“, напишал новинарот Пол Л. Андервуд за Њујорк Тајмс. „Како би се чувствувале доколку сакате лажица, но не можете да стигнете до фиоката, а сите мислат дека велите „патика“?

Малите деца, исто така, сакаат да ја покажат својата независност, што може да доведе до борба за моќ со родителите и старателите околу облеката, оброците, играчките, времето за спиење и друго.

Експертите ги советуваат родителите да останат смирени додека се случуваат овие изливи на гнев. Вашата реакција, сепак, можеби не е толку зен. Можеби имате навика да го кревате гласот или да го карате вашето дете затоа што се однесува така, што само ги влошува работите.

Изненадувачки едноставна техника може да ви помогне и вие и вашето дете да се вратите во нормала: испејте му песна.

Целта овде не е толку да го запрете гневот колку да се смирите и да се поврзете со вашето дете во тежок период.

„Пеењето има регулаторен ефект врз мозокот и телото и за пејачот и за слушателот“, вели семејниот терапевт Касиди Фреитас од Сан Диего. „Пеењето може да ни помогне да се регулираме себеси за време на овие тешки моменти на родителство, овозможувајќи ни да го моделираме самосмирувањето на нашето дете, како и да пристапиме до нашите вештини за комуникација и поврзување додека му помагаме да се чувствува безбедно и видено во тој тежок момент.

Што пеете – или колку добро пеете – не е важно, вели Фреитас. Тоа може да биде некоја сакана песна која веќе постои или која сте ја измислиле за такви прилики.

„Една песна може да содржи зборови кои помагаат да се каже низ што минуваат, да именува чувства, да предизвика смеа, да ги потсети на нивната добрина и да создаде можност за поврзување“, вели таа. „Убавината е во тоа што во тоа тешко време родителот покажува присуство, поврзаност и начин на регулирање на чувствата.

Повеќе