Кремација, аквамација, човечко компостирање…Која е најеколошка опција за крајот од животниот век?

Со оглед на тоа што користи 5 пати помалку енергија од кремирањето, дали аквамацијата е иднината на погребувањето?

96

Најголемото погребно претпријатие во Британија, Co-op Funeralcare, најави дека ќе воведе нови практики за погребување подоцна оваа година по одобрувањето од регулаторите минатата година.

Аквамацијата, позната и како алкална хидролиза, уредно го деконструира човечкото тело до скелет за само 4 часа користејќи алкален раствор. После тоа, коските се мелат во прав и се ставаат во урна за семејството.

Ова е методот што, на пример, го избра херојот против апартхејдот, надбискупот Дезмонд Туту, откако почина во 2021 година. Многумина го сметаат за најеколошки начин на погребување бидејќи користи 5 пати помалку енергија од кремирањето со оган.

Зелена погребна индустрија
„Ќе им обезбедиме на клиентите уште една опција да го напуштат овој свет бидејќи овој природен процес користи вода наместо оган, што го прави понежен кон телото и пољубезен кон околината“, изјавил Џулијан Аткинсон, директор на компанијата за кремирање вовода Kindly Earth, за Euro News.

Еуро њуз наведува дека аквамацијата ослободува 245 килограми CO2 и еквиваленти за секое кремирање во пожар. Тие, исто така, ги наведоа податоците од истражувањето кои открија дека 89% од возрасните во Британија никогаш порано не слушнале за кремирање во вода.

GNN неколку години бил во тек со алтернативните опции за крајот на животот, известувајќи за развојот на зелената индустрија за погреби. Хемиски третираните тела почиваат во хемиски обработен дрвен ковчег во гробница обложена со бетон, што исто така, не е еколошки процес, а овој холандски претприемач го заменува барем вториот дел со ковчег направен од габичен мицелиум.

Шумско гробно место со ексклузивни обреди
Потребни се само две до три години за ковчегот со печурки целосно да го претвори починатиот во хранливи материи за почвата и Земјата – најдобрата еколошка опција за крајот на животот.

Во Америка, каде двоен гроб на гробишта може да го чини едно семејство повеќе од нивната куќа, компанија наречена Better Place Forests продава дрвја како надгробни споменици во шумските резервати, а приходите од бизнисот ќе ги заштитат тие шуми засекогаш – буквално, бидејќи Законот на САД вели дека штом една земја е прогласена за гробишта, таа никогаш не може да стане ништо друго.

Тие ги штитат шумите во Конектикат, Масачусетс, Калифорнија, Аризона, Минесота, а наскоро и во Илиноис. Овие резервати содржат наследени шеќерни јавори, калифорниски секвои, колонии од јасика и поглед на Пацификот или езерата, а секое дрво се третира како погребно место со ексклузивни обреди од фрлање на пепел, што им овозможува на семејствата да го посетат последното почивалиште на своите најблиски.

Првата земја што дозволи човечко компостирање
Во 2019 година, мрежата „Добри вести“ објави дека државата Вашингтон стана првата држава во земјата што дозволи човечко компостирање, а во 2016 година пишуваше за компанијата Корнерстоун (Cornerston), која беше меѓу првите во земјата што понуди еколошки мртовечници.

Сето ова има врска со Земјата или огнот во случај на традиционално кремирање, но отсекогаш постоеле човечки суштества кои чувствуваат нераскинлива врска со водата, а аквамацијата им ја нуди таа поврзаност и душевен мир на нивните најблиски.

Повеќе