Научниците откриле необичен начин на кој кофеинот за време на бременоста влијае на децата

Според студијата објавена во JAMA Network Open, во која учествувале повеќе од илјада мајки, децата кои биле изложени на мали количини на кофеин пред раѓањето биле во просек пониски од децата на трудниците кои не консумирале кофеин за време на бременоста.

221

Веќе многу претохдни истражувања покажаа дека премногу кафе за време на бременоста може навистина да влијае на нероденото дете, без разлика дали се работи за неговото здравје, навиките за спиење или дури и за неговото однесување во подоцнежна возраст.

Едно од бројните истражувања покажало дека конзумирањето на големи количини кафе за време на бременоста подоцна може да доведе до проблеми во однесувањето кај децата.

Исто така, една норвешка студија потврди дека бремените жени кои пијат многу кафе и други пијалаци со кофеин имаат поголема веројатност да имаат дебели деца отколку мајките кои го ограничуваат внесот на кофеин за време на бременоста.

Како што објави Scary Mommy, научниците сега дошле до друго откритие кое исто така го поврзува влијанието на консумирањето кофеин за време на бременоста со подоцнежниот развој на детето, имено, со неговата висина. Според студијата објавена во JAMA Network Open, во која учествувале повеќе од илјада мајки, децата кои биле изложени на мали количини на кофеин пред раѓањето биле во просек пониски од децата на трудниците кои не консумирале кофеин за време на бременоста.

„Се покажа дека децата чии мајки конзумирале кофеин за време на бременоста до четиригодишна возраст биле пониски од оние лица чии мајки целосно избегнувале конзумирање кафе или некои други препарати со кофеин додека биле бремени. Кога истите овие деца наполниле осум години, разликите во висината биле уште повидливи и зголемени“, објаснува водечкиот автор на студијата Џесика Глисон за CNN.

Таа додава дека разликите во висината не биле премногу големи, но сепак доволно значајни за да се доведе во прашање потрошувачката на кофеин за време на бременоста, но и показател дека трудниците во иднина треба да ја намалат количината на кофеин на минимум.

Повеќе