Некои луѓе се природно отпорни на Алцхајмерова болест, еве што ги прави различни

Оваа разорна болест погодува милиони луѓе, а научниците секој ден се сѐ поблиску до одговорите

281

Во новото истражување, холандските научници откриле збунувачки феномен поврзан со Алцхајмеровата болест.

Тие испитувале примероци на мозочно ткиво од Netherlands Brain Bank, која има повеќе од 5.000 донирани мозоци од луѓе кои починале од одредени мозочни заболувања.

Од илјадници, тие нашле само 12 мозоци кои наводно биле целосно когнитивно способни и здрави пред смртта, но ги имале сите основни знаци кои укажуваат на Алцхајмерова болест.

Ова ја започнало тезата дека некои луѓе ги имаат сите мозочни промени поврзани со Алцхајмерова болест додека не покажуваат никакви симптоми, што доведува до верување дека нивниот мозок е некако поотпорен на оваа состојба.

Научниците се надеваат дека тоа е патот до нови методи на лекување.

Иако се тврди дека не знаат точно што се случува на клеточно и молекуларно ниво кај овие луѓе, тие намерно во истражувањето барале мозоци со абнормалности, но оние кои не покажувале когнитивен пад.

Кога малку повеќе проучувале што се случува, заклучиле дека овој тип на отпор не е нов и е забележан и претходно, а се верува дека генетиката и начинот на живот можат да играат улога во општиот развој на Алцхајмеровата болест.

Отпорност на мозокот

За време на понатамошните истражувања на отпорните мозоци, биле откриени клучни разлики помеѓу типичните мозоци со Алцхајмерова болест, отпорните мозоци и здравите контролни мозоци.

Во отпорните мозоци, клетките на астроцитите, кои помагаат во чистењето на отпадот од мозокот, произвеле повеќе заштитни антиоксиданти и биле подобри во отстранувањето на токсичните протеини поврзани со Алцхајмерова болест.

Покрај тоа, клетките во отпорниот мозок имале поефикасно производство на енергија.

Иако сè уште не е јасно зошто постојат овие разлики или како се поврзани со Алцхајмерова болест, нивното идентификување е важен прв чекор.

Доколку научниците успеат да ја откријат молекуларната основа на отпорноста на одредени мозоци на Алцхајмерова болест, тие тврдат дека би било можно да се развијат лекови кои би можеле да им помогнат на дури 47 милиони луѓе кои страдаат од оваа болест ширум светот.

Следниот чекор во ова истражување е да се разбере зошто отпорните мозоци ги имаат овие разлики во нивните процеси.

Тогаш можеби ќе биде можно да се развијат лекови кои му помагаат на мозокот подобро да се заштити.`

Повеќе