Како не треба да разговарате со својот тинејџер?

Не е лесно да се разговара со тинејџери. И понекогаш родителите, колку и да се трудат, кажуваат погрешни зборови во погрешно време и работите одат во погрешна насока. Секако дека не е намерно, но некои работи сепак треба да ги избегнуваме.

1.054

Секогаш кога мислиме дека е тешко да разговараме или да правиме нешто значајно со нашиот тинејџер, доволно е да направиме само една работа: да се потсетиме како се чувствувавме ние на таа возраст. И веднаш ги гледаме нашите бунтовни и невозможни тинејџери во сосема поинакво светло, нели?

Но, ако се потрудиме, наградата во форма на разговор со нашиот тинејџер ќе го израдува секој родител. А за да го постигнете тоа, постојат некои работи што не треба да им ги кажувате.

И не е толку важно

Нешто што нам ни изгледа неважно може да изгледа многу значајно за еден тинејџер. Со оваа реченица, всушност, го банализираме она што го чувствува тинејџерот. И се сеќаваме дека тоа не е добро чувство, нели? Поради ова, тинејџерот може да се чувствува погрешно разбран или отфрлен и засекогаш би можел да ја надмине потребата да разговара со своите родители.

Зошто не си како… (брат ти/сестра ти/другар ти)

Ваквите споредби се штетни на која било возраст. Во секој случај, општеството најверојатно ќе му ја испрати пораката на детето дека не е доволно добро како што е, во различни форми – од маркетинг до образовниот систем. Но, тоа е многу поштетно кога доаѓа од родителите.

Би требало да ___________

Никогаш не отворајте дискусија со совет. Пред сè, тинејџерите сакаат да чувствуваат дека се слушнати и видени. Започнете го разговорот со слушање и прашување за нивното искуство. Важно е да НЕ се претпоставува дека ги разбирате, затоа проверете со прашањето „Еве што слушам дека велиш. Дали е така?“ Кога ќе се уверат дека некој слуша што има да каже, тогаш од нив може да го слушнете нивното мислење.

Уживај во животот сега, пред да ти почнат вистинските проблеми

На работите треба да гледате од перспектива на тинејџер, а не на возрасен. Ако од нив барате да не ја гледаат сегашноста и ги плашите со иднината, тоа ги намалува нивните моментални грижи и чувства.

Многу си неодговорен – што ти е?

Не само што оваа конструкција на реченицата боли и веројатно ќе го направи тинејџерот да се брани, туку не нуди информации за тоа што не е во ред и која може да биде алтернативата. Со други зборови, таа воопшто не е конструктивна.

Не е важно што мислат другите за тебе

Од наша перспектива, знаеме дека ова е вистина. Но, знаеме и дека тинејџерите многу се грижат за одобрувањето од нивните врсници. Тие сè уште не го достигнале нивото на кое лесно можат да се соочат со чувствата поврзани со мислењата на нивните врсници. Мора да разберете дека тоа ги навредува и им треба некој да им потврди дека се вредни.

Добро си

Иако ова може да биде точно на долг рок, вашето дете не се чувствува добро во моментов, а ако му го кажете сосема спротивното, може да го намали неговото искуство. Може да биде тешко за тинејџерите да се справат со своите чувства.

Повеќе