Помогнете им на децата да се справат со разводот со помош на совети од експерти

Децата може да се чувствуваат растргнато кога станува збор за поминување време со едниот родител наместо со другиот, за да не ги повредат нивните чувства. Затоа е императив децата никогаш да не се чувствуваат како да треба да избираат меѓу своите родители.

584

Кога паровите стапуваат во брак и имаат деца, тие секогаш сакаат да веруваат дека нема да бидат од оние кои придонесуваат за статистиката за разводи, особено оние кои и самите се деца на разведени родители.

Сепак, разводот е дел од животот и не значи крај на светот, но за оние кои имаат деца, оваа транзиција може да биде дополнително тешка со оглед на тоа што одговорноста на родителите е да се погрижат нивните деца да се прилагодат на животот со разведени родители. Ова е причината зошто соработката на родителите е важна за да им помогне на нивните деца да се справат со разводот.

Разговарајте со децата

Според Институтот Child Mind, родителите треба да покажат унифициран став кога разговараат со децата за развод. Така, на децата им се покажува дека нивните родители сепак се согласуваат за родителството, без разлика што ќе живеат на две посебни места. Исто така, им дава до знаење на децата дека можат да постават какви било прашања што можеби се поврзани со новата ситуација.

Не барајте поддршка од нив

Според VeryWell Family, клучот за да им се помогне на децата да се справат со разводот е да имаат „здрав однос“ со нив. Тоа значи дека родителите треба да ги поддржуваат своите деца, а не обратно.

Покажете им дека е во ред повторно да ги проживеат сите чувства

Според Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија, родителите треба да им признаат на своите деца дека крајот на бракот е тажна вест за сите. Кога се зазема таков став, наместо да се наметнува илузијата дека сè е среќно и убаво, децата подобро доживуваат дека нивните емоции се соодветни и дека она што го чувствуваат е соодветно за ситуацијата.

Објаснете ја промената што се случува

Понекогаш родителите чувствуваат потреба да останe сѐ исто по објавувањето на разводот. Но, во реалноста работите се менуваат и тоа треба да се признае.

Според DivorceNet, постои период на приспособување што ќе се случи во деновите и месеците по првичното разделување. Наместо да прикривате дека промената е во тек, признајте ја и разговарајте за тоа кога е потребно.

Не ги присилувајте децата да избираат страни

Децата може да се чувствуваат растргнато кога станува збор за поминување време со едниот родител наместо со другиот, за да не ги повредат нивните чувства. Затоа е императив децата никогаш да не се чувствуваат како да треба да избираат меѓу своите родители.

Според Psychology Today, може да биде тешко да се слушне дека децата сакаат да поминуваат време со другиот родител за некој настан или одмор. Уште потешко, понекогаш децата ќе сакаат да живеат со едниот родител наместо со другиот. Кога тоа ќе се случи, според публикацијата, родителите мора да дадат сѐ од себе за да не реагираат бурно и да се обидат да се прилагодат на одлуките на децата.

Редовно повторувајте им дека разводот не е нивна вина

Можеби најважното нешто во што родителите треба да ги убедат своите деца е дека тие не се виновни за разводот. Во многу случаи, децата ќе слушаат кавги меѓу нивните родители за различни теми, од кои некои можеби се поврзани со нив.

Како резултат на тоа, тие можеби мислат дека се виновни за крајот на бракот. За да се спречи ова, според Survive Divorce, родителите мора веднаш да ја „преземат вината“ за разводот и да ги убедат децата дека ништо од ова нема никаква врска со нив.

Повеќе