Првиот здив на бебето: Во матката вежба дишење, а првиот плач е премиера

Можеби се прашувате дали има нешто што можете да направите за да им помогнете на белите дробови на вашето бебе да се развијат? Можете да се држите до основите на здрава бременост, вклучително и откажување од пушење ако пушите и здрава исхрана.

709

За време на породувањето, сакате само да го слушнете првиот здив и плач на вашето новороденче, бидејќи тоа значи дека папочната врвца може да се исече и да започне животот на бебето надвор од вашата утроба.

Вашето бебе сè уште е зафатено со вежбање за првиот голем здив при раѓањето, но во меѓувреме кислородот доаѓа убаво и стабилно благодарение на величенствената плацента.

Бебињата во утробата не ’дишат’ во буквална смисла. Тие само вежбаат дишење, познато како фетално дишење, многу пред да го напуштат своето пријатно гнездо. Мускулните контракции ја пумпаат амнионската течност во и надвор од белите дробови и се смета дека помага во зајакнување на мускулите и подготовката на бебето за живот надвор од матката. Исто така, го поддржува развојот на алвеолите, ситни воздушни кеси во белите дробови кои разменуваат кислород и јаглерод диоксид.

Иако движењата на феталното дишење започнуваат уште во 10-тата недела од бременоста, тие сериозно започнуваат околу 20-тата недела. Бидејќи тоа не е потребно за преживување, вежбите за дишење не се случуваат постојано. Всушност, бебињата можат да бидат без никакви движења на дишење неколку часа. Во 24-та до 28-та недела, вежбањето за дишење се одвива околу 10 до 20 проценти од времето, а по 30-тата недела се зголемува на 30 до 40 проценти од времето.

Кога ќе ги видите овие движења на дишење на ултразвук во текот на третото тримесечје, ќе знаете дека сѐ е во ред.

Како дишат бебињата во утробата?

Иако бебињата практикуваат движења на дишење во утробата и ги зајакнуваат своите мускули, тие всушност не вдишуваат кислород и не издишуваат јаглерод диоксид како вие. Наместо тоа, размената на кислород и јаглерод диоксид се одвива преку папочната врвца и плацентата.

Плацентата ги апсорбира молекулите на кислород што циркулираат во вашата крв и ги носи по папочната врвца до бебето. Отпадните производи, вклучително и јаглерод диоксидот, минуваат низ папочната врвца и плацентата во вашиот крвоток за отстранување.

Надвор од матката, работите функционираат сосема поинаку кога белите дробови внесуваат кислород во крвотокот и исфрлаат јаглерод диоксид.

Како дишат бебињата за време и по раѓањето?

За време на породувањето, бебињата дишат преку папочната врвца и плацентата. Кога ќе се роди бебето, неговите бели дробови сѐ уште се полни со плодова вода, благодарение на целата таа практика на дишење во утробата.

Во рок од околу 10 секунди по раѓањето, вашето бебе ќе го земе првиот здив како одговор на драстична промена во околината. Течноста потоа почнува да тече надвор од нејзините бели дробови, заменета со кислород, а белите дробови почнуваат да работат сами,

Кога белите дробови на бебето се целосно развиени?

Околу 28-та недела од бременоста, белите дробови се развиени доволно за предвремено родените бебиња да дишат независно, иако на белите дробови и циркулаторниот систем сè уште им е потребно време да созреат. Околу 37-та недела, белите дробови се поцелосно развиени и ќе продолжат да растат и да се развиваат додека детето не наполни 8 години.

Околу 6-тиот месец од бременоста, белите дробови започнуваат особено важна работа, а тоа е создавање на сурфактант, кој им овозможува да се надувуваат и издишуваат. Оваа супстанца и алвеолите (мали воздушни кеси на крајот на дишните патишта) продолжуваат да се развиваат до датумот на раѓање.

Вештачкиот сурфактант може да им помогне на бебињата родени предвреме (пред 28 недели), заедно со механичка помош за дишење. Некои бебиња родени пред 36-тата недела и повеќето бебиња родени пред 32-та недела, исто така ќе имаат потреба од поддршка за дишење. За среќа, медицинскиот напредок и престојот во одделот за неонатална интензивна нега ги лекуваат респираторните проблеми и се од голема помош дури и за најмладите.

Можеби се прашувате дали има нешто што можете да направите за да им помогнете на белите дробови на вашето бебе да се развијат? Можете да се држите до основите на здрава бременост, вклучително и откажување од пушење ако пушите и здрава исхрана. Кога ќе се роди бебето, чувајте го подалеку од чад и штетни влијанија од околината, останете на свеж воздух и поттикнете го детето да биде физички активно.

Повеќе