Што може да предизвика лажно позитивен тест за бременост?

Лажно позитивни резултати од тестот за бременост се многу ретки, но се можни. Зошто се случува и што може да биде причината за тоа…

89

Кога жените прават тестови за бременост, поминуваат низ виор од емоции. Без разлика дали сакаат да забременат или не, тие неколку минути чекање им изгледаат како цела вечност. На крајот на краиштата, едно мочање на стапче може да ја доведе жената до голема животна промена. Иако повеќето од добиените резултати се точни, има случаи кога тестот е лажно позитивен.

За среќа, огромното мнозинство на резултатите од домашните тестови за бременост ќе бидат точни. Всушност, студиите покажуваат дека кога се правилно спроведени, овие тестови се околу 99% точни, но постои можност за лажни негативни и лажни позитивни резултати. Лажно позитивен резултат од тестот за бременост значи дека резултатот од тестот вели дека сте бремени, но не сте. Во повеќето случаи, тоа значи дека тестот го открил хормонот за бременост hCG во вашата урина, а всушност тој не бил присутен. Меѓутоа, понекогаш може да има hCG во урината дури и ако не сте (или повеќе не сте) бремени со одржлив ембрион.

Можни причини за лажно позитивен тест за бременост
Постојат голем број причини зошто домашниот тест за бременост може да покаже лажно позитивен резултат. За вашиот тест за бременост да биде лажно позитивен, или имате hCG во вашето тело од медицинска причина, која не е бременост, или тестот не функционирал правилно.

Повикајте го вашиот лекар за совет што да направите ако добиете позитивен резултат, но знаете или се сомневате дека не сте бремени. Можеби ќе сакаат да направат тест на крвта за да видат дали има hCG во вашата крв или да направат други тестови за да исклучат какви било други здравствени проблеми.

Грешка на тестот
Иако ретко, домашниот тест за бременост што го користите може да е погрешен. Тестот можеби не бил правилно чуван или можеби е оштетен од топлина или вода. Може да има и грешка поради проблем со производството, но сепак, ова е ретко.

Поверојатно, иако сè уште невообичаено, грешката би можела да биде последица на погрешен тест. На пример, можеби сте чекале премногу долго за да ги прочитате резултатите или можеби погрешно сте ги протолкувале тест лентите, кои понекогаш имаат слаби линии, наречени линии на испарување, кои можат да се појават дури и со негативни резултати. Вистинските позитивни резултати ќе се појават како светли линии.

Рана загуба на бременост
Друга можност е да сте имале вистински позитивен, во смисла дека hCG е пронајден во урината, но нивото на hCG се намалува. Ова технички не е лажно позитивно во смисла дека тестот открил hCG, но е лажен резултат во смисла дека можеби немате остварлива бременост.

Овој понизок hCG може да биде знак за спонтан абортус или хемиска бременост, што се случува кога ембрионот не се имплантира или не расте. Можеби сè уште имате hCG во вашето тело по неодамнешен спонтан абортус.

Ектопична бременост
Може да добиете позитивен резултат од тестот за бременост и со вонматерична бременост. Понекогаш оплодената јајце клетка може да се всади надвор од матката, предизвикувајќи ектопична бременост. Тоа е сериозна и често многу опасна состојба за жената, која треба веднаш да се лекува. Вонматерична бременост обично се случува ако оплодената јајце клетка се „заглави“ во јајцеводот за време на нејзиното патување до матката.

Вонматерична бременост може едноставно да се случи, но факторите на ризик вклучуваат:

ткиво со лузни или воспаление во јајцеводот
искривен јајцевод или други вродени аномалии
историја на лекување на неплодност како што е ин витро оплодување (ИВФ)
историја на операција на матката или јајцеводите
историја на инфекции на матката во минатото
историја на претходна вонматерична бременост
Вонматерична бременост може да се појави и во грлото на матката, јајниците или абдоминалната празнина. Ова е медицински итен случај. Сериозна и често многу опасна состојба за жената, која треба веднаш да се лекува. Имено, лекарите предупредуваат дека вонматерична бременост може да доведе до значителна загуба на крв, но и до губење на репродуктивните органи.

Симптомите на вонматерична бременост вклучуваат:

остри бранови на болка во стомакот, карлицата, рамото или вратот
силна болка на едната страна од абдоменот
лесно до обилно крварење од вагината
вртоглавица или несвестица
притисок врз ректумот
Побарајте итна медицинска помош ако се сомневате на вонматерична бременост.

Одредени медицински состојби
Постојат голем број медицински проблеми кои можат да предизвикаат лажно позитивен резултат. На пример, позитивен тест за бременост понекогаш може да укаже на моларна бременост, еден вид неканцерозен тумор, исто така познат како хидатиформна бенка. Други можности вклучуваат инфекција на уринарниот тракт, одредени видови на рак на јајниците и болести на бубрезите.

Одредени лекови
Некои лекови, исто така, може да создадат лажно позитивен резултат од тестот за бременост. Тие вклучуваат некои антиконвулзиви, лекови против анксиозност, антихистаминици, диуретици, лекови за хемотерапија, антипсихотици, лекови за лекување на Паркинсонова болест и метадон.

Повеќе