Швајцарската влада отвори „банка за време“ – еве што значи тоа.

Во Швајцарија луѓето штедат време за да можат да го трошат подоцна. Всушност, станува збор за иновативен начин на обезбедување грижа за повозрасни лица

407

Во Швајцарија е отворена банка за време која може да помогне во обезбедувањето грижа за постарите луѓе.

Ова функционира така што помладите луѓе доброволно се грижат за постарите луѓе. Тие го депонираат времето што го поминуваат во волонтирање на нивната сметка за социјално осигурување.
Кога волонтерите се постари и самите имаат потреба од помош, тие можат да го поминат времето што го заштедиле на млади волонтери негуватели.
Слична шема се лансира и во Пекинг. Волонтерите заработуваат по 1 монета за секој час што го поминуваат во грижата за постара личност.
Тие можат или да ги откупат кога ќе наполнат 60 години или да ги донираат на постари роднини или пријатели. Со заштеда на 10.000 монети се добива место во државен дом за нега.
Ширум светот населението старее. Денес 1 од 10 луѓе се постари од 65 години, а до 2050 година, 1 од 6 лица ќе бидат постари од 65.
Тоа значи дека ќе ни требаат повеќе негуватели за постарите луѓе.
Банките за време би можеле да бидат еден начин да помогнат во плаќањето за нив.
Дали вие би заштедиле на овој начин време сега, за да го потрошите во иднина?

Повеќе