Синдром на протресено бебе: Зошто бебето никогаш не треба да се смирува со „тресење“

Родителите често во состојба на премор стануваат фрустрирани и анксиозни. Сепак, колку и да сте уморни, никогаш не смеете да го проектирате својот гнев врз бебето. Дали некогаш ви се случило едноставно да го „протресете“ вашето бебе?

1.487

Новороденчињата се исклучително чувствителни суштества кои се целосно зависни од нас. Родителите, особено мајките, прават сѐ што е во нивна моќ да го воспитаат бебето на вистински начин и да го заштитат од сѐ лошо. Меѓутоа, што ќе се случи ако неинформираноста доведе до сериозни последици?

Да се ​​биде мајка во првите две години од животот на бебето е исклучително тешко – многу непроспиени ноќи, замор, недостаток на слобода…

Не е чудно што родителите често во состојба на премор стануваат фрустрирани и анксиозни. Сепак, колку и да сте уморни, никогаш не смеете да го проектирате својот гнев врз бебето; Секако, забраната за насилство се подразбира, но во прашање е нешто повеќе.

Дали некогаш ви се случило едноставно да го „протресете“ вашето бебе? Дали знаете дека овој потег може да биде многу опасен?

Синдром на протресено бебе
Синдромот на потресено бебе е сериозна повреда на мозокот предизвикана од насилно тресење на бебе или мало дете. Познато е и како насилна траума на главата, синдром на потресен удар, нанесена повреда на главата или синдром на потресено бебе.

Синдромот на протресено бебе ги уништува мозочните клетки на детето и го спречува неговиот мозок да добие доволно кислород. Оваа форма на злоупотреба на деца може да предизвика трајно оштетување на мозокот или смрт.

Бебињата имаат слаби мускули на вратот и не можат да ја издржат тежината на главата. Ако бебето силно се протресе, неговиот кревок мозок се движи напред-назад во внатрешноста на черепот. Ова предизвикува модринки, отоци и крварење.

Синдромот на протресено бебе обично се јавува кога родителот или старателот силно ќе го затресе бебето од фрустрација или лутина – честопати затоа што детето не престанува да плаче. Синдромот на протресено бебе обично не е предизвикан од потскокнувањето на детето кога го нишаме на колено или од помал пад.

Симптоми, фактори на ризик и последици
Следниве околности може да го зголемат ризикот родителите или старателите да го затресат своето бебе и да предизвикаат синдром на протресено бебе:

Нереални очекувања од бебињата (дека треба да умее да се смират самите, да не плачат повеќе навечер, да спијат подобро, да бидат задоволни затоа што се нахранети и суви…)

– Млади или самохрани родители

– Стрес

– Семејно насилство

– Злоупотреба на алкохол или психоактивни супстанции

– Нестабилни семејни ситуации

– Депресија

– Историја на злоупотреба во детството

Исто така, има поголема веројатност мажите да предизвикаат синдром на протресено бебе отколку жените.

Дури и краткото тресење на бебето може да предизвика неповратно оштетување на мозокот. Многу деца погодени од синдром на протресено бебе умираат. На преживеаните од синдромот на протресено бебе може да им биде потребна доживотна медицинска нега за состојби како делумно или целосно слепило, доцнење во развојот, проблеми со учењето или однесувањето, интелектуална попреченост, напади, церебрална парализа, велат научниците од клиниката Мајо.

Симптомите на синдромот на протресено бебе вклучуваат:

– Екстремна нервоза или раздразливост

– Потешкотии бебето да остане будно

– Проблеми со дишењето

– Повраќање

– Бледа или синкава кожа

– Напади

– Парализа

– Кома

Кога се обидувате да го смирите вашето бебе и ви се чини дека тоа никако не ви поаѓа од рака, може да бидете во искушение да го затресете за конечно да го смирите. Меѓутоа, важно е никогаш да не го правите тоа и секогаш да се однесувате со детето со нежност. Не постои оправдување за тресење на бебето.

Повеќе