Скриени знаци на АДХД кај возрасни

Ако некогаш сте се запрашале зошто не можете да седите мирно, не можете да се фокусирате, постојано доцните, ги губите работите, им се уфрлате на луѓето додека зборуваат, вреди да обрнете повеќе внимание на вашите секојдневни искуства. Невниманието и хиперактивноста се најчестите типови и симптоми на АДХД.

1.219

Ако чувствувате дека постојаното доцнење и целосната неорганизираност ви го попречуваат животот, можеби ќе ви биде олеснување да дознаете дека овие „лоши навики“ можат да бидат знаци на АДХД кај возрасните (нарушување на вниманието и хиперактивност). Иако е веројатно дека повеќе сте се бореле со ова како дете, навиките на АДХД можат да се задржат и да влијаат на вас како возрасен и навистина да ви го отежнат животот.

Па, како да знаете дали го имате? Ако некогаш сте се запрашале зошто не можете да седите мирно, можеби вреди да обрнете повеќе внимание на вашите секојдневни искуства. Невниманието и хиперактивноста се најчестите типови и симптоми на АДХД. На пример, може да забележите дека имате тешкотии со одржување на состаноци, но и некои други симптоми.

Како и да е, добра идеја е да побарате помош ако чувствувате дека имате симптоми на нарушувањето. Повеќето луѓе со АДХД во детството ќе развијат алатки за справување и ќе научат да работат со нив за да управуваат со нарушувањето и да останат фокусирани и успешни.

Исто така, важно е да се забележи дека АДХД кај возрасните е доста редок. Тоа е невроразвојна дијагноза, што значи дека карактеристиките и знаците на АДХД започнуваат во детството. Сепак, можно е никогаш да не сте биле дијагностицирани. Ако некое од избраните однесувања ви звучи познато, не заборавајте да разговарате со терапевт. Постојат многу планови за здрав третман кои им помагаат на возрасните со АДХД да напредуваат на и надвор од работното место, пишува Bustle.

Постојано губите работи

Иако е сосема нормално да го губите вашиот паричник од време на време, не е толку нормално никогаш да не знаете каде е нешто. АДХД може да направи да се чувствувате расеано и неорганизирано. Затоа размислете дали постојано губите работи како што се документи, книги или телефони.

Се чувствувате неверојатно нервозни за време на долгите состаноци

Ако се чувствувате како да не можете да седите мирно, можеби тоа е симптом кој вреди да се земе предвид. Возрасните со АДХД често имаат тешкотии да седат долго време (често се нервираат или стануваат од стол), се чувствуваат немирно или се движат како да се на мотор.

Многу брзо го губите фокусот

Да речеме дека ќе ги измиете садовите или ќе испратите имејл. Ако речиси секогаш заборавате да го направите тоа – или ја оставате задачата половина завршена, можеби треба да се загрижите. Луѓето со АДХД често отстапуваат од она што го прават и лесно се деконцентрираат, оставајќи ги нивните списоци со задачи главно недопрени.

Тешко ви е да го слушате партнерот

Ако имате постојани (навидум необјаснети) проблеми во вашата врска, можеби е виновен недијагностициран случај на АДХД. Вашиот партнер може да ги смета за непочитување или за мрзливост вашите слаби вештини за слушање и/или неможност да останете организирани. Секако дека не мислите ништо лошо со тоа, но тие тоа не го знаат. И така се јавуваат проблеми.

На работа секогаш заостанувате со роковите

Ако имате постојани (навидум необјаснети) проблеми во вашата врска, можеби е виновен недијагностициран случај на АДХД. Вашиот партнер може да ги смета за непочитување или за мрзливост вашите слаби вештини за слушање и/или неможност да останете организирани. Секако дека не мислите ништо лошо со тоа, но тие тоа не го знаат. И така се јавуваат проблеми.

Постојано прекинување на другите додека зборуваат

Доколку се чувствувате немирно, неорганизирано и расеано, тоа сигурно ќе се манифестира во форма на проблеми на работа. Оваа комбинација многу го отежнува постигнувањето на успехот бидејќи роковите често не се почитуваат, а неорганизираната и незавршена работа е норма.

Повремено да се уфрлите на крајот од нечија реченица не е страшна работа. Но, ако не можете да се воздржите без да прекинете некого, обрнете внимание. Одвлекувањето на вниманието и прекумерното зборување се работи што луѓето со АДХД ги прават на редовна основа.

Правите многу мали грешки

Размислете како стојат работите. Ако направите милион мали „невнимателни“ грешки, тоа може да се должи на АДХД. Можете да испратите имејл пред да го прегледате или да испуштите мали, но важни детали за време на состанокот.

Донесување импулсивни одлуки

Ако откриете дека не размислувате за големи одлуки, тоа може да биде уште еден подмолен симптом. Повеќе импулсивност отколку хиперактивност може да се забележи кај возрасните со АДХД. Веројатно ќе сакаат моментално задоволство, можат да дејствуваат пред да размислат за последиците, па дури и можат да се однесуваат ризично поради нивната импулсивност и немир (на пример, сообраќајни незгоди заради брзо возење).

Повеќе