Студија: Трудниците и доилките треба да обезбедат доволен внес на овој важен нутриент

Експертите веруваат дека трудницата треба да зема најмалку 450 милиграми холин секој ден, а идеално е околу 900 мг. Јајцата се најголемиот извор на холин, а USDA известува дека 100 грама јајца обезбедуваат 250 мг холин.

109

Др. Стивен Цејсел, нутриционист од Универзитетот во Северна Каролина, изјавил за Дејли Мејл дека помалку познатиот суштински хранлив холин може да биде клучен за развојот на човечкиот мозок, но многумина не го консумираат во доволни количини, особено бремените жени и децата во раните години.

Тој вели дека истражувањата покажале дека оваа хранлива материја е неопходна за правилен развој на мозокот и дека жената треба да ја консумира за време на бременоста или додека дои за да му ја пренесе на бебето. Меѓутоа, истражувањето исто така покажало дека децата кои не внесуваат доволно холин во првите три години од животот на крај добиваат полоши резултати на когнитивните тестови и често имаат полош опсег на концентрација од нивните врсници.

Цејсел објаснува дека првите 1000 дена од животот (приближно период од околу 3 години) е времето кога се формира мозокот. Во овој период, холинот е од клучно значење.

„На матичните клетки кои го сочинуваат мозокот им е потребен холин во развојните фази, а доколку недостасува, структурата на мозокот не се формира нормално“, вели д-р Цејсел.

Инаку, станува збор за релативно ново откритие.

Др. Цејсел, исто така, вели дека првата врска помеѓу оваа хранлива материја и функцијата на мозокот била забележана во 1998 година, а Агенцијата за храна и лекови не ги поставила препорачаните дневни нивоа на внес за бремени жени до 2016 година.

Експертите веруваат дека трудницата треба да зема најмалку 450 милиграми холин секој ден, а идеално е околу 900 мг. Јајцата се најголемиот извор на холин, а USDA известува дека 100 грама јајца обезбедуваат 250 мг холин.

Др. Цејсел, исто така, смета дека децата треба да пијат кравјо млеко, а не популарните алтернативи на млеко како бадемово или овесно млеко што не содржат холин.

Повеќе