Сувоста на вагината не се појавува само во менопауза! Хормоналните промени се најчеста, но не и единствена причина

Сувоста на вагината не влијае само на жените во менопауза. Помладите жени исто така можат да ја имаат, а тоа носи непријатно чувство и болен сексуален однос.

1.741

Тенок слој на влажна обвивка го покрива ѕидот на вагината. Оваа влага обезбедува алкална средина во која спермата може да преживее и да патува со цел на сексуална репродукција. Вагиналните секрети исто така го подмачкуваат вагиналниот ѕид и го намалуваат триењето за време на сексуалниот однос. Промените во производството на хормони, кои одат заедно со стареењето, можат да предизвикаат истенчување на вагиналниот ѕид.

Потенки вагинални sидови значат и помалку клетки кои лачат влага што може да доведе до сувост на вагината.

Сепак, иако хормоналните промени се најчеста причина за сувост на вагината, тие не се единствената причина.

Што се случува во случај на сувост на вагината?

Сувоста на вагината може да предизвика непријатност во областа на вагината и карлицата. Покрај тоа, сувоста исто така може да предизвика чувство на печење, губење на желбата за секс, болка за време на сексуален однос, лесно крварење после сексуален однос, оток, инфекции на уринарниот тракт кои не запираат или се повторуваат, вагинално чешање и печење!

Покрај тоа, кај жените, сувоста на вагината може да предизвика чувство на непријатност. Многу жени не разговараат за овие симптоми со својот партнер или лекар, што, се разбира, не мора и не смее да се случи. Тоа е состојба која не е невообичаена и погодува многу жени.

Причини за сувост на вагината

Намалените нивоа на естроген се главната причина за сувост на вагината. Со возраста, жените произведуваат сè помалку естроген. Во одреден момент, доаѓа до крајот на менструацијата, или менопаузата.

Сепак, менопаузата не е единствената состојба што предизвикува намалување на производството на естроген. Меѓу причините се доењето, пушењето, депресијата, прекумерниот стрес, нарушувањата на имунолошкиот систем, породувањето, строгите вежби, некои третмани во третманот на карцином, како што се карлично зрачење, хормонска терапија или хемотерапија, хируршко отстранување на јајниците.

Некои лекови исто така можат да имаат ефект, како и плакнење на вагината и креми и лосиони кои се применуваат на оваа област.

Кога да побарате медицинска помош?

Сувоста на вагината ретко укажува на сериозна медицинска состојба. Меѓутоа, ако непријатноста трае подолго од неколку дена или ако чувствувате непријатност и болка за време на сексуалниот однос, контактирајте го вашиот лекар. Ако не се лекува, сувоста на вагината може да предизвика рани или пукнатини во вагиналните ткива. Ако состојбата е придружена со крварење, веднаш побарајте стручна помош.

Како се третира сувоста на вагината?

Постојат лубриканти или мазива кои се продаваат без рецепт и може да се нанесат во областа на вагината за да се намали сувоста и непријатноста. Овие лубриканти и креми исто така можат да ја променат pH вредноста на вагината и да ја намалат веројатноста за добивање инфекции на уринарниот тракт.

Важно е да се користат вагинални производи на база на вода – без парфеми, растителни екстракти или вештачки бои кои можат да предизвикаат иритација.

Имајте на ум дека препаратите како што се вазелин или минерални масла можат да ги оштетат кондомите и дијафрагмите што се користат за да се спречи бременоста.

Бидејќи многу производи можат да ја иритираат нежната вагинална кожа, доколку состојбата опстојува, побарајте медицинска помош.

Дали може да се спречи сувост на вагината?

Постојат чекори што можат да спречат сувост на вагината. Меѓу другото, воздржете се од миење на вагината и избегнувајте кондоми што содржат нонојкснол-9. Тие имаат хемикалија што може да предизвика сувост на вагината.

Но, исто така е важно да се знае дека промените во вагината поврзани со возраста не можат да се спречат.

Како заклучок, сувоста на вагината може да предизвика непријатност, но ретко е сериозен проблем и, за среќа, постојат третмани што можат да помогнат во лекувањето.

Меѓутоа, ако почувствувате сувост на вагината што не поминува – контактирајте гинеколог. Тој најдобро ќе знае како да ви помогне.

Повеќе