СЗО официјално предупредува дека талкот е „веројатно канцероген“

Талкот е природен минерал кој се ископува во многу делови од светот и често се користи во форма на прав и наменет е за бебиња.

59

Повеќето луѓе во одреден период од животот ставиле на себе талк во прав, било во форма на бебешка пудра или некој друг козметички производ.
Агенцијата на Светската здравствена организација за рак го класифицираше талкот како „веројатно канцероген“ за луѓето, пренесува Science Alert.
Одлуката е заснована на „ограничени докази“ дека талкот може да предизвика рак на јајниците кај жените, „доволно докази“ дека е поврзан со рак кај стаорци и „силни механички докази“ дека покажува канцерогени знаци во човечките клетки, соопштила Меѓународната агенција за истражување на канцерот при СЗО (IARC).

Талкот е природен минерал кој се ископува во многу делови од светот и често се користи во форма на прав и наменет е за бебиња.

Повеќето луѓе се изложени на талк во форма на бебешка пудра или козметика, според IARC од Лион.

Но, најзначајната изложеност на талк се случува кога талкот се ископува, преработува или се користи за производство на производи, се додава.

Агенцијата соопшти дека постојат бројни студии кои постојано покажуваат зголемување на стапката на рак на јајниците кај жените кои користат талк во прав, особено во пределот на гениталиите.

Но, не можеше да се исклучи дека талкот во некои студии бил контаминиран со азбестот кој предизвикува рак.

„Каузалата улога на талкот не можела во целост да биде утврдена“, според наодите на агенцијата објавени во The Lancet Oncology.

Кевин Меконвеј, статистичар од Open University, во Велика Британија, кој не бил вклучен во истражувањето, предупредил дека за проценката на IARC, „најочигледната интерпретација е всушност погрешна“.
Агенцијата има за цел само „да одговори на прашањето дали супстанцијата има потенцијал да предизвика рак, под некои услови кои IARC не ги прецизира“, вели тој.

Треба да се има на ум дека студиите биле опсервациски и затоа не можеле да ја докажат каузалноста.
Најавата доаѓа само неколку недели откако американскиот фармацевтски и козметички гигант Џонсон и Џонсон се согласи да плати 700 милиони долари за подмирување на обвинувањата дека ги довел во заблуда клиентите за безбедноста на своите производи во прав врз база на талк.

Џонсон и Џонсон не признаваат дека го направиле своето решение, иако го повлече производот од северноамериканскиот пазар во 2020 година.

Резимето на студиите објавени во 2020 година кои опфаќаат 250.000 жени во САД не покажало статистичка врска помеѓу употребата на талк во пределот на гениталиите и ризикот од рак на јајниците.

Исто така, IARC го класифицира акрилонитрилот, хемиско соединение што се користи за производство на полимерот, како „канцероген за луѓето“, што е највисоко ниво на предупредување.

Во него се наведуваат „доволни докази“ кои го поврзуваат акрилонитрилот со ракот на белите дробови.

Полимерите направени од акрилонитрил се користат во сè, од влакна во облеката до теписи, пластика и други производи за широка потрошувачка.

Повеќе