Browsing Tag

деца

Дигиталниот аутизам, за разлика од „класичниот“, може да се лекува: Како да го препознаете…

Симптоматски, детето со дигитален аутизам се однесува како да припаѓа на аутистичниот спектар, односно има слабо или воопшто нема развиени говорни и комуникациски вештини - не реагира на своето име, не воспоставува контакт со очите, па дури…

Разговор со децата за секс, менструација и слични теми: Зошто ни е толку непријатно и што треба да…

Истражувањата покажуваат дека, токму поради тоа што темата секс им е достапна како на послужавник преку социјалните мрежи и медиумите, додека од друга страна за тоа не се зборува многу во семејствата - децата влегуваат во својата прва врска…

Овие знаци јасно покажуваат дека едниот родител се обидува да го отуѓи детето од другиот

Отуѓеност е ситуација кога едниот родител свесно или несвесно влијае врз детето и го принудува да го отфрли другиот родител. Тоа е сериозен проблем кој може да има долгорочни последици за децата и нивните односи со двајцата родители.

Родителска навика која може да ги претвори децата во нарциси

Студија од 2018 година покажала дека една родителска навика може да поттикне нарцисоидно однесување кај децата, а станува збор за фалењето. Станува збор за случај кога родителите ги фалат своите деца споредувајќи ги со другите, сугерирајќи…

Мајка покажа како да се научи детето да ја чисти својата соба (ВИДЕО)

„Кога ги учиме децата како да расчленат голема задача, како чистење соба, на делови со кои може да се управува, тогаш мораме да го направиме тоа на некој начин забавно“, вели таа.

Сега не сакаш, ама кога ќе ме нема, ќе ти фали! И навистина е така!

Има многу работи за кои сега и глава би дале, само да ги слушнаме повторно. И нормално, би реагирале сосема поинаку. Сега, кога веќе ги нема. Речениците на нашите мајки кои докажуваат дека секогаш биле во право

Колку повеќе им давате на децата, толку помалку сфаќаат како се доаѓа до тоа: Ова се 5-те работи што…

Без разлика дали тоа е желба за пливање, желба да се оди кај бабите и дедовците без вас или нешто друго - само пуштете го. Не размислувајте дали може или не, ако сака значи дека може.