Browsing Tag

доење

Како мајките кои не можеле да дојат ги хранеле бебињата пред да се измисли адаптираното млеко?

Мало истражување откри дека постоеле цела низа импровизирани алтернативи за доењето и за мајчиното млеко, пред да стапат на сцена адаптираното млеко и шишињата со цуцла

Што мислите за доење петгодишно дете?

„Доењето дополнително не поврзува еден со друг и мислам дека нема да престанам додека тој не одлучи дека е време. Не ми е гајле што мислат другите за тоа“, вели една мајка од Велика Британија која сѐ уште го дои својот петгодишен син

Микронутриент во мајчиното млеко го стимулира развојот на мозокот на бебето

Кога станува збор за хранење на бебето, без разлика дали се храни со мајчино млеко или формула, најдобро е, секако, кога бебето е - нахрането. Но, научниците открија некои фасцинантни нови факти за мајчиното млеко.

Микропластика пронајдена во мајчиното млеко – колку е опасна?

Претходно објавена студија покажа дека микропластиката дури може да навлезе во плацентата. Со помош на методот на микроспектроскопија, беше утврдено дека дури четири од шесте анализирани плаценти содржат микропластика. Микропластиката се…

„Мајчиното млеко е прва и најмоќна вакцина за новороденчето“

Мотото на кумановската општа болница и одделението за гинекологија и акушерство е дека мајчиното млеко е прва и најмоќна вакцина за новороденчето. Таму, стандардно, не само за време на Светската недела на доење, ги поттикнуваат и ги…

Доењето е одлично, ама сите искуства се различни: Една мајка, две деца, две искуства

Иако СЗО препорачува ексклузивно доење во првите 6 месеци од животот на бебето, многу мајки имаат различни искуства, па дури и една иста мајка има различни искуства со две или повеќе деца. Какво е вашето искуство, лесно или болно?

Светска недела на доењето

Под слоганот „Заложи се за доењето“, годинава, Светската недела на доењето е насочена кон развој и зголемување на капацитетите на здравствениот систем и на општеството за поддршка на доењето.