Browsing Tag

тинејџери

Психолог открива 9 работи кои на тинејџерите сè уште им се потребни од нивните родители

Адолесценцијата е време кога младите копнеат по слобода. Овој период е обележан со желба за независност, но родителската поддршка продолжува да игра важна улога додека тинејџерите се прилагодуваат на новите улоги и одговорности.

Ново истражување за тинејџерите и паметните телефони: Премногу е лошо, но малку е подобро од воопшто

Повеќе од 4 часа користење на паметни телефони дневно е поврзано со здравствени ризици за адолесцентите, но корејските истражувања покажале дека и младите луѓе кои воопшто не користат паметни уреди имаат зголемено ниво на стрес и…

Какви промени се случуваат кога детето ќе стане тинејџер и како треба да се однесуваат родителите?

За разлика од физичките, психолошките промени кои се манифестираат во различни форми на однесување на адолесцентите често остануваат непрепознаени до крај и често погрешно се етикетирани како форма на необразование, грубост или разгалување.

Родители, одземете им го правото на приватност на децата, сега!

Некогаш, тинејџерите можеа да имаат право на приватност, односно, имаа просторија каде што можеа да избегаат од светот, да ја затворат вратата, да пуштат музика, да отворат тетратка и да ги запишат работите што се случуваа во нивните глави.…

Биполарното растројство кај децата не е исто како кај возрасните. Еве ги симптомите

Психолозите објаснуваат дека, за разлика од возрасните, кај кои епизодите на манија или депресија траат една недела или подолго, децата можат да покажат периоди на неизмерна среќа, изливи на гнев и неиспровоцирано плачење во еден ист ден

Социјалните мрежи се главна причина за депресија и анксиозност кај тинејџерите

„Депресијата меѓу тинејџерите почна да расте околу 2012 година, што се совпаѓа со популарноста на паметните телефони. Тоа беше време, вели Твенги, кога „лајковите“ на објавите станаа вообичаени, а алгоритмите почнаа да стануваат…

Што им е заедничко на сите тинејџери убијци?

Кога човек извесно време се бори сам и не успева да излезе од самоуништувачкиот лавиринт, неговиот очај може да се претвори во лутина, потоа во чувство на загуба, понижување, бес и вина. Тој вид на бес може да доведе до мисли за одмазда.…