Browsing Tag

ученици

Што треба да знаат училиштата за вештачката интелигенција оваа учебна година?

Зборував со група ученици минатата година кои никогаш не слушнале за ChatGPT или VJM. Но, ми рекоа дека ако убаво го прашаш Snapchat, ќе ти ја заврши домашната задача. Како е тоа можно? Snapchat има интегрирано чет-бот со вештачка…

На што да се внимава при купувањето училишна чанта?

Тежината на самата торба е многу важна и таа не треба да надминува 10 до 15 проценти од тежината на детето. За жал, тешките чанти се глобален проблем, препознаен во многу земји во светот па да се надеваме дека во иднина ќе се преземаат сè…

Како родителите можат да им помогнат на децата да се справат со анксиозноста пред поаѓањето на…

Вознемиреноста повторно ќе се појави кај многу деца оваа есен, а таа може да биде испреплетена со други чувства, како што се возбуда и срамежливост. Еве како да им помогнете

Хрватчињата ќе учат да си прават здрави оброци, да поправаат чевли, да пружаат прва помош…

Главната цел на новиот предмет кој од септември ќе се воведува во хрватските основни училишта е да го подобри психомоторниот развој на децата преку искуствено учење во конкретни ситуации притоа развивајќи низа животни вештини неопходни за…

Наставник од Подгорица ги учи своите ученици да пеглаат и да диплат, ама и да пржат палачинки и…

Наставник од Црна Гора веќе 5 години го спроведува проектот „Училиште за животни вештини“, во чии рамки ги учи учениците во училиштето каде што предава на различни вештини од секојдневниот живот, пеглање, диплење, готвење,...

Истражување: 70 отсто од учениците се сведоци на насилство во училиштата

Дури 70 проценти од учениците се сведоци на насилно однесување во нивните училишта, но, истото не го пријавуваат од бројни причини, меѓудругото, затоа што не знаат кому да пријават или како да пријават, а да останат анонимни

Учениците од основно и средно во земјава се чувствуваат најбезбедно дома

Според истражувањето на „Меѓаши“ за состојбата на правата на децата на примерок ученици од основните и средните училишта во Скопје, а како дел од поширок консултативен процес, учениците се чувствуваат најбезбедно дома (91,2 %) а најмалку…

Наставничка држи час по биологија во костим што го претставува цело тело

Учителката која пред 3 години облече костим со принт кој ја прикажува анатомијата на човечкото тело е повторно вирална, иако многу луѓе не знаат дека овој костим е инспириран од костимираниот лик Slim Goodbody, создаден од Џон Бурстин, кој…

Учениците од „Никола Карев“ го почестија дедо Исмаил

Ученици од гимназијата „Никола Карев“ ја направија горда нивната професорка која на својот ФБ профил се пофали со нивното добро дело – го однеле на стрижење и бричење стариот бездомник кој често седи пред нивното училиште