Татковците некогаш и сега: Од татко на службен пат до татко на породилно

Кои се предизвиците на современото родителство и како се менува улогата на таткото во воспитувањето на децата низ годините?

415

Нашите деца растат во свет кој е многу различен од оној во кој сме пораснале. Луѓето често укажуваат на модерната технологија и социјалните мрежи и разговараат за тоа како се променило детството за само една генерација, но забораваат дека постои важен човечки фактор кој го променил начинот на кој децата го доживуваат светот.

Татковство
Истражувањата покажуваат дека денешните татковци се вклучени во родителството повеќе од кога било досега, а тоа во голема мера го менува начинот на кој децата го гледаат светот и себеси. Денешните татковци не бегаат од менување пелени, капење, играње или носење деца во парк.

Татковците сакаат да бидат рамноправни родители


Современите татковци сериозно го сфаќаат родителството, поминувајќи три пати повеќе време со своите деца отколку мажите пред две генерации. Не толку одамна, во 1982 година, неверојатни 43% од татковците признале дека никогаш не им ги менувале пелените на децата. Денес таа бројка е намалена на околу 3%, и тоа е одлично, бидејќи истражувањата покажуваат дека кога татковците облекуваат, менуваат пелени и ги капат бебињата, односот татко-дете станува сè поцврст.

Улогата на таткото во воспитувањето е важна


Психолошките истражувања на семејствата од сите етнички групи сугерираат дека татковската наклонетост и зголемената вклученост во воспитувањето помагаат да се промовира социјалниот и емоционалниот развој на децата. Татковската љубов им помага на децата да развијат самодоверба, што пак му помага на нивниот социјален, емоционален и когнитивен развој. Децата кои добиваат повеќе љубов од своите татковци имаат помала веројатност да се борат со проблеми во однесувањето или со зависности.

Улогата на татковците се менувала со текот на годините, па сега тие неделно поминуваат три пати повеќе време со децата!


Во споредба со 1965 година, татковците поминуваат 3 пати повеќе време со своите деца во текот на неделата. Една нова студија покажала дека работодавците кои помагаат во олеснувањето на работата и животниот баланс се голема причина зошто татковците се чувствуваат повеќе поврзани со своите деца. „Истражувачите знаат дека квалитетното вклучување на таткото има значително влијание врз социјалниот, емоционалниот и когнитивниот развој на децата, како и нивното целокупно чувство на благосостојба“, изјави за new.byu.edu професорката Ерин Холмс, водечки истражувач во студијата. Исто така, бројот на татковци кои остануваат дома за да ги воспитуваат децата е зголемен за 50 проценти само во однос на 2003 година. Најважните причини за ова се дека мајките заработувале или доволно за да можат да си дозволат да останат дома или дури и повеќе од татковците.

Татко на породилно отсуство

Расте бројот на татковци кои користат платено родителско отсуство за татковците. Порано ова изгледаше како бизарна работа, но сè повеќе татковци во Европа и во светот го избираат детето помеѓу работа и дете. Се разбира, финансискиот фактор е пресуден, а бидејќи татковците сè уште заработуваат повеќе од мајките во просек, далеку сме од просекот на Европската унија. Да потсетиме, Европскиот парламент на почетокот на април 2019. година ја усвои Директивата за рамнотежа помеѓу деловниот и приватниот живот на родителите, која, меѓу другото, ги обврзува сите земји-членки да воведат т.н. татковско отсуство од најмалку 10 дена.

Модерен татко
Друго истражување покажало дека современите татковци трошат 30 минути повеќе на секојдневните домашни работи од нивните татковци и поминуваат повеќе време со своите деца отколку претходните генерации. Овој тренд на татковци кои работат повеќе дома не е добар само за децата, туку е добар и за браковите. Истражувањата покажуваат дека кога 60% или повеќе од родителските обврски паѓаат на грбот на мајките, страда односот помеѓу партнерите. Но, кога татковците си ја вршат домашната работа, паровите имаат посилни и подобри односи.

И татковците се чувствуваат виновни


И покрај позитивните промени, татковците сè уште понекогаш се чувствуваат виновни и мислат дека не се доволно вклучени во воспитувањето. Според Кевин Шафер, вонреден професор по социологија на Универзитетот Бригам Јанг, татковците „постојано им кажуваат на истражувачите дека сакаат да бидат поинволвирани родители, но јавните политики и социјалните институции често ги спречуваат да бидат татковци какви што навистина сакаат да бидат“.

Според Шафер, итно е потребно платено родителско отсуство за мајки и татковци, како и промена на целокупната работна култура. Неговото истражување покажало дека „татковците биле поприврзани, емотивно ангажирани и подобри родители доколку работеле за фирми со култури и политики кои ја промовираат важноста на семејниот живот“.

Повеќе