Веројатноста потомството да има аутизам, шизофренија и леукемија расте со возраста на таткото

Немаат само жените биолошки часовник, туку тој важи и за мажите, иако тие имаат можност да се размножуваат до крајот на животот…

5.054

Одложувањето на родителството може да има различни последици и за родителите и за децата. Покрај фактот дека и жените и мажите можат да доживеат пад на плодноста со возраста, постарите родители може да имаат помалку енергија за секојдневните барања на родителството. Постарите мајки исто така имаат поголем ризик од компликации за време на бременоста и породувањето, како што се гестациски дијабетес или хипертензија.

Децата на постарите родители може да се соочат со психолошки притисок ако нивните родители искусат здравствени проблеми или умрат додека сѐ уште се мали.

Овие ризици не значат дека доцното родителство не може да биде исполнето или успешно, но важно е да се биде свесен за потенцијалните предизвици за да се донесат информирани одлуки. Покрај сето ова, научниците неодамна открија дека децата родени од постари татковци може да имаат поголем ризик од ментални болести и доцнење во развојот.

И мажите имаат биолошки часовник

Плодноста се намалува со возраста, а веројатноста дека потомството ќе има аутизам, шизофренија и леукемија се зголемува со возраста на татковците.

Познато е дека одложувањето на татковството може да носи ризици за децата, но до сега не се споменуваше возраста на татковците. Вонтелесно оплодување не се нуди на жени над 42 години, но не постои договорена дефиниција за „стари“ кога се во прашање татковците.

Иако има многу примери, особено неодамна, на стари, успешни и познати татковци кои станале татковци на деца во подоцнежните години, истражувачите се фокусирале на тоа како возраста на мажот негативно влијае на квалитетот на спермата.

Голем систематски преглед објавен во 2015 година, кој анализирал 90 одделни студии во кои биле вклучени повеќе од 90.000 субјекти, покажал дека возраста на мажот негативно влијае на изгледот, движењето и оштетувањето на спермата.

Финансискиот стрес е најштетен по здравјето

Исто така, докажано е дека кога станува збор за постарите мажи, има поголема веројатност бременоста да заврши со спонтан абортус или предвремено породување. Постарите татковци, исто така, имале поголема веројатност да имаат деца со вродени дефекти, како што е расцеп на усна или дупка во дијафрагмата, а шансите се зголемувале со секоја година од возраста на таткото.

Некои видови на рак кај децата стануваат почести како што стареат татковците. Студијата на матичната книга на родени на речиси 2 милиони деца во Данска покажала дека инциденцата на одреден тип на леукемија во детството се зголемува за 13 отсто на секои пет години од возраста на таткото. Ризикот од рак на мозокот и рак на дојка е исто така зголемен кај луѓето родени од постари татковци.

Ментални нарушувања кај деца од постари татковци

Има и невролошки последици од возраста на татковците. Помеѓу децата на татковците кои биле постари од 40 години при нивното раѓање, има речиси шест пати поголема инциденца на аутизам отколку кај оние чии татковци биле на возраст под 30 години, покажува една студија.

Бебињата родени од татковци постари од 50 години се соочуваат со петкратно зголемен ризик од шизофренија. Опсесивно компулсивно нарушување, АДХД, биполарно растројство – сите се поверојатни ако таткото е постар, покажува истражувањето.

Зошто се случува ова, кога има сѐ повеќе постари татковци во вестите? Зарем Мик Џегер немаше дете на 73 години, Роберт Де Ниро на 79 и Ал Пачино на 83 години? Зарем спермата не се обновува на секои 74 дена?

Голем дел од ова зависи од фактот дека жената се раѓа со сите јајце-клетки што некогаш ќе ги има, а до средината на триесеттите тие почнуваат да пропаѓаат. На возраст од педесет, жената се соочува со целосно прекинување на нејзиниот репродуктивен капацитет. Ова не важи за мажите, кои се способни да се размножуваат до крајот на животот. Меѓутоа, истражувањата сега покажуваат дека колку подолго работи фабриката за сперма, толку е поголема веројатноста дека ќе се воведат грешки во текот на процесот на производство.

Колку е постар мажот, толку повеќе пати ќе се реплицираат неговите сперматогени матични клетки. Се проценува дека спермата произведена од 25-годишник ќе претрпи 350 репликации, додека спермата на 45-годишник ќе има 750. Секоја репликација создава повеќе можности за грешка. Што значи дека децата на постарите мажи веројатно ќе имаат повеќе генетски мутации од оние родени од помлади татковци.

А бидејќи сега е можно да се види кој хромозом доаѓа од кој родител, познато е дека околу 80 проценти од овие „de novo“ мутации доаѓаат од таткото, без разлика дали е помлад или постар. Мажите произведуваат огромен број на сперматозоиди – околу 2.000 со секое отчукување на срцето. Тоа се неколку милиони на ден.

Меѓутоа, проблемите се акумулираат како што човекот старее. Матичните клетки добиваат повеќе мутации. Изложеноста на загадување на животната средина предизвикува оксидативен стрес и оштетување. Овие работи и уште многу нешта можат да влијаат на бебињата на постарите татковци.

Повеќе