ВИДЕО: Погледнете како изгледа царски рез – од првиот рез до последниот шев

Погледнете интересна анимација која детално покажува како изгледа едно породување со царски рез – од првиот рез до последниот шев. Ќе се уверите дека оваа постапка треба да е опција само тогаш кога е неопходна

10.445

Царскиот рез е хируршко породување на дете. Тоа вклучува еден засек на стомакот на мајката, а друг на матката. Царскиот рез подразбира оперативно довршување на бременоста за што е потребна индикација/медицинска причина.

Во однос на ситуацијата во која се јавува причината за царски рез, правиме разлика помеѓу итни и планирани операции. Царскиот рез е сериозна операција поврзана со можни ризици и компликации. Најчести компликации на процедурата се инфекција, загуба на крв, тешко зараснување на раните и зголемен интраоперативен и постоперативен ризик од тромбоза. Закрепнувањето на мајката е понапорно отколку во случај на вагинално породување, а целосното закрепнување трае неколку недели. Обично останувате во болница пет дена. По операцијата проблемите остануваат извесно време, при кашлање или смеење, а можни се и проблеми при седење или стоење.

Постапка на царски рез

Како се прави царски рез е прашање што ги интересира многу трудници. Пред операцијата, вашиот стомак ќе биде исчистен и ќе бидете подготвени да примате интравенски (IV) течности во вашата рака. Ова им овозможува на лекарите да ви даваат течности и секаков вид на лек што можеби ќе ви треба. Тие исто така ќе вметнат катетер за да го одржуваат вашиот мочен меур празен за време на операцијата.

Операцијата се изведува со засек во долниот дел на стомакот (т.н. бикини инцизија), кој е функционален и козметички прифатлив за жените. Се прави инцизија преку абдоминалниот ѕид, матката и феталните мембрани.

За затворање се користат ресорптивни конци, кои се саморазградуваат и овозможуваат добро заздравување на ткивото.

Порано царскиот рез се правел исклучиво под општа анестезија, но денес огромното мнозинство операции се изведуваат под спинална анестезија, така што мајката може да го види детето веднаш по породувањето и да го слушне неговиот прв плач, така што таа е будна за првата средба со детето.

Целата процедура со царски рез можете да ја погледнете во едукативното видео кое ви го пренесуваме во продолжение.

Компликации

Како и со секоја операција, при царски рез се можни компликации како што се повреда на соседните органи, како и мали исеченици на детето за време на отворањето на матката или тешко неконтролирано крварење за кое е потребна трансфузија на крв.

Можните компликации успешно се спречуваат со рутинска употреба на превентивни лекови (на пр. антибиотици, хепарин) и мерки (уринарен катетер, ограничување на внесот на храна) веднаш по операцијата. Мора да имаме предвид дека сите наведени компликации се исклучително ретки и дека некои се исто толку можни при вагинално породување. Што се однесува до можните компликации за бебето, тоа не е изложено на дополнителни ризици во споредба со спонтаното пораѓање. Единствено, објаснуваат докторите, е што како последица на општа анестезија може да дојде до поспаност и доцнење на почетокот на спонтано дишење на новороденчето. Тоа, или причините зошто на прво место била потребна операција, повремено бараат продолжен медицински третман.

Закрепнување по породување со царски рез

За разлика од жените кои се породиле природно и остануваат во болница во просек три дена, закрепнувањето по царски рез трае малку подолго. Обично останувате во болница пет дена по операцијата. Во следните шест недели, мајката треба да биде поштедена од тешки напори. После тоа, не треба да има повеќе тегоби поврзани со самата операција.

Исто така, повеќето раѓања по царски рез сè уште се завршуваат со повторен царски рез. Вагиналното раѓање воопшто не се препорачува по два или повеќе царски резови или ако од првиот царски рез поминале помалку од две години.

По царскиот рез, лекарот ќе ве поттикне да станете и да одите колку што можете повеќе. Ова може да помогне да се спречи згрутчување на крвта и запек. Вашиот лекар исто така ќе ви даде препораки за домашна нега по операцијата, но генерално треба: одмор, особено во првите неколку недели, правилно држење за да го поддржите вашиот стомак, многу течности за да ги замените оние изгубени за време на породувањето со царски рез, избегнувајте секс четири до шест недели, по потреба земајте лекови против болки и побарајте помош ако имате симптоми на постпородилна депресија, како што се сериозни промени во расположението или екстремен замор Контактирајте со вашиот лекар ако ги почувствувате и следните симптоми: болка во градите придружена со треска со непријатен вагинален исцедок или крварење со големи згрутчувања, болка при мокрење, знаци на инфекција – на пример, треска, црвенило, оток или исцедок од раната.

Повеќе