Не го присилувајте вашето дете да јаде ако не е гладно, да се извинува ако не знае што згрешило

Ова е список на работи на кои никогаш не треба да ги присилувате децата да ги прават

2.464

Веројатно нема родител кој не сметал дека ќе биде праведен, дека секогаш ќе носи правилни одлуки, ќе биде бескрајно трпелив, но истовремено ќе го воспитува детето доследно, одлучно, но со многу разбирање за неговите потреби. Во идеален живот, ова сценарио е возможно.

Во реалниот живот, родителите грешат, губат нерви, викаат и понекогаш носат погрешни одлуки. За да си ја олесните улогата на родител, погледнете ја оваа листа на работи на кои не треба да го присилувате вашето дете.

 1. Да јаде ако каже дека не е гладно
  Лекарите советуваат три обилни оброци дневно и пет помали, но треба да се запомни дека секое дете е различно. На крајот на краиштата, нашите тела не предупредуваат кога да јадеме и кога да пиеме. Размислете дали некогаш сте виделе дете кое нема гласно да ви даде на знаење ако е многу гладно. Веројатно не. Затоа, заклучокот е јасен.
 2. Да ​​биде нешто што не е
  Ако вашето дете е срамежливо, прифатете ја таа особина и не се обидувајте да ја промените. Не го терајте да се дружи со многу деца ако сака да си игра само со еден најдобар пријател.
 3. Да се ​​извини ако не знае што згрешил
  Често ќе слушнете како родителите на игралиштето им наредуваат на своите деца да се извинат за ова или она. Децата ќе се извинат, но навистина не знаат што згрешиле. Затоа, првото нешто што треба да направите е да им објасните што згрешиле.
 4. Да му мавне на секој што ќе му се насмевне на улица
  Правилото „не зборувај со странци“ треба да биде во сила за да ги заштити децата од оние кои немаат добри намери.
 5. Да спие во посебен кревет ако не сака
  Овде секој родител има веќе оформено мислење, но оние кои се малку полиберални се согласуваат дека децата не треба да се принудуваат на чекори на кои не се подготвени. Оставете го детето само да одлучи кога е подготвено да се раздели и да спие во својот кревет и соба.
 6. Да го ставате на диета бидејќи можеби е малку подебело
  Иако има деца кои треба да ги изгубат вишокот килограми, тоа не значи дека треба да ги воведете во ригорозна диета. Едноставно треба да донесете правилни одлуки додека сте во продавница или на пазар, да купувате здрава храна, зеленчук и овошје, а не слатки и сокови. Во тој случај диетата нема да биде потребна.
 7. Да го натерате да направи нешто во што едноставно не е добар
  Не ве охрабруваме да воспитувате дете кое лесно ќе се откаже, но доколку вашето дете се уште не ги совладало основните вештини и по неколку месеци фудбалски тренинзи, крајно време е да го префрлите на друга активност, која тоа ќе ја избере. Правењето нешто во што сте добри е одлично искуство за зголемување на самодовербата.
 8. Оставање на детето да спие кај некој друг
  Некои деца едноставно не сакаат да спијат во други куќи, кај роднини или кај нивните пријатели. Тие сакаат кога мама им прави појадок наутро, ја сакаат познатата соба и мирисот. Ако вашето дете вели дека не сака да остане кај некој друг, не го оставајте без разлика какви обврски или планови имате. Најважно е детето да се чувствува безбедно и заштитено.
Повеќе