Во Јапонија е правило, кај нас проблем: Заедничко спиење со детето

Во Јапонија, заедничкото спиење на родителите и децата е културна норма, додека во западните земји во светот ова е сè уште контроверзна тема.

281

Ова е една од темите околу кои е тешко да се постигне консензус ниту меѓу експертите, ниту меѓу општата популација. Имено, постојат негативни страни кои ги носи заедничкото спиење, но и позитивни, па секој родител треба да го одмери тоа и да одлучи која опција е најдобра за неговата ситуација.

Заедничко спиење

Има ситуации кога е препорачливо да се избегнува заедничко спиење, на пример кога родителот е под дејство на алкохол или лекови кои ја намалуваат можноста за расудување и навремени реакции.

Родителите кои спијат со своите деца може да се поделат во три категории: спиење во ист кревет, спиење во иста соба или дете кое спие во креветче поврзано со креветот на родителите. Кога зборуваме за заедничко спиење, најчесто мислиме на спиење во ист кревет или на тоа детето да спие во креветче кое е поврзано со креветот на родителите и меѓу нив нема ограда.

Во Јапонија, заедничкото спиење на родителите и децата е културна норма, додека во западните земји во светот ова е сè уште контроверзна тема. Сепак, во последно време заедничкото спиење е во пораст и сѐ повеќе се практикува на Запад.

Предности и ризици од споделување на креветот со дете

За мајките кои дојат, има неколку предности од заедничкото спиење, бидејќи не мора да стануваат од кревет навечер за да го подојат своето дете. Според Nestedbean, истражувањата покажуваат дека мајките кои дојат ќе дојат подолго ако го делат креветот со детето.

Како предност од овој начин на спиење, родителите кои спијат со своите деца ја споменуваат и подобрата емоционална поврзаност. Тие забележале дека нивните деца заспиваат побрзо отколку во нивните креветчиња.

Одредени студии дошле до заклучок дека децата кои спијат со своите родители се помалку анксиозни, имаат поголема самодоверба и полесно се снаоѓаат во емотивните односи со другите луѓе.

Родителите нагласуваат дека предностите на заедничкото спиење се тоа што и самите спијат подобро, се будат поретко и се поодморени. Некои луѓе го сакаат овој начин на спиење бидејќи нивното дете е на безбедно растојание и можат да го следат преку ноќ.

Негативната страна од заедничкото спиење е поголемата можност за повреда на детето. Имено, детето може да падне од кревет доколку не се користат заштитни шини или родителите несвесно да го повредат додека се превртуваат во сон.

Заедничкото спиење исто така го зголемува ризикот од задушување. Перници, постелнина, ќебиња, односно сѐ што е на креветот на родителите може да претставува опасност за детето.

Друга негативна страна на заедничкото спиење е тоа што децата кои се навикнати да спијат со своите родители потешко се префрлаат во својот кревет или спална соба.

Недостатокот на приватност е исто така негативна страна на заедничкото спиење. Во оваа ситуација, креветот повеќе не им припаѓа само на партнерите.

До кога децата треба да делат кревет со родителите?

Не постои одредена возраст кога треба да престанете да го делите креветот со детето. Секое дете е различно, како и семејството, затоа треба сами да одлучите кога и вие и детето сте подготвени за тој чекор.

Healthline наведува дека преминот од заеднички кревет во свој треба да се прави постепено за детето полесно да ја прифати новонастанатата ситуација. Тие препорачуваат прво да се обидете да спиете во иста просторија, родителите да спијат во својот, а детето во друг кревет. Држете се до докажаната вечерна рутина – вечера, бањање, читање книга и потоа одење во кревет. Постои можност детето да се пожали или да заплаче, но ова е фаза која мора заедно да ја надминете.

Повеќе