9 причини зошто тетките играат посебна улога во животот на децата

Родителите ги учат и советуваат своите деца, бабите и дедовците ги разгалуваат, а тетките го нудат сето тоа во едно

171

Современите семејства имаат посложени улоги отколку што постоеја во минатото. Затоа тетките почнаа да играат посебна улога во животот и во воспитувањето на децата. Тие веќе не се само роднини, туку имаат голема улога и единствен повик. Тетката им дава бесценета љубов на своите внуци.

Родителите ги учат и советуваат своите деца, бабите и дедовците ги разгалуваат, а тетките го нудат сето тоа во едно. Детето е секогаш посреќно ако има тетка која го сака и се грижи за него и која позитивно влијае на неговиот живот. Што прават тетките во животот на децата:

 1. Никогаш не пропуштаат важни настани
  Тетката секогаш ќе биде со својот внук или внука кога ќе го прославува роденденот, дипломирањето или крајот на учебната година. Таа нема да пропушти ниту еден настан без разлика колку труд треба да вложи. Може да земат слободен ден од работа, да дојде од друг град или целосно да ги промени плановите.
 2. Секогаш нудат поинаква перспектива на животот
  Тетката има повеќе трпение од родителите и има поинаков поглед на животот. Може да му подаде рака на својот внук или внука секогаш кога му треба помош и да понуди некој мудар совет и разбирање.
 3. Секогаш е тука да понуди љубов и внимание
  Тетките сакаат да споделуваат прегратки и љубов со децата. Гушкањето на вашите внуци е фантастично чувство и ја прави таа врска посебна и силна.
 4. Секогаш се тука кога децата имаат проблеми
  Кога на внукот или внуката им треба совет или насока, тетките се секогаш подготвени да помогнат, особено кога станува збор за проблем што не е лесно за децата да го споделат со своите родители. Секогаш ќе го сослуша детето.
 5. Ги учат децата на животните вредности
  Тетките понекогаш се однесуваат како родители. Тие ќе ги учат децата на вистинските вредности, што е добро, а што лошо. Што е една од главните улоги во животот.
 6. Го чуваат и се грижат за детето кога е потребно
  Тетките сакаат да поминуваат време со своите внуци и внуки и со нетрпение очекуваат да поминуваат време кога нивните родители се зафатени. Најдоброто нешто е што уживаат во играњето, забавата и гушкањето.
 7. Никогаш не се лутат на својот внук или внука
  Тетките се генерално понежни и поопуштени од родителите, а уште понежни кога треба да го поправат лошото однесување на детето. Ретко го креваат гласот или се лутат и секогаш слушаат што велат децата и си играат со нив.
 8. Среќни се кога имаат што повеќе внуци или внуки
  Кога во семејството ќе се роди ново дете, тетката се чувствува гордо, среќно и единствено, без разлика колку деца има. Тетката секогаш ќе биде среќна што ќе може да сака и да си игра со уште едно дете. Врската меѓу неа и детето секогаш ќе биде силна затоа што ќе поминат многу убави моменти заедно.
 9. Никогаш нема да пропушти можност да помине време со децата
  Понекогаш тетките се толку среќни затоа што имаат многу заедничко со нивните внуци и внуки. Ги носат на различни места и одат на различни настани. Музеи, концерти, фестивали – сето тоа се спомени што детето засекогаш ќе ги носи со себе.
Повеќе