Дали енергетските пијалaци, кои претежно ги консумираат тинејџерите, може да предизвикаат срцев удар?

Иако се препорачува за подобрување на физичките или менталните перформанси, прекумерното внесување е поврзано со кардиоваскуларни проблеми како што се висок крвен притисок, срцеви заболувања и срцеви удари.

194


Енергетските пијалаци станаа популарни, особено меѓу младите, при што околу 30% од американските тинејџери редовно ги консумираат.

Иако се препорачува за подобрување на физичките или менталните перформанси, прекумерното внесување е поврзано со кардиоваскуларни проблеми како што се висок крвен притисок, срцеви заболувања и срцеви удари.

Дали енергетските пијалоци можат да предизвикаат срцев удар?

Во последниве години е забележано зголемување на бројот на посети на итната медицинска помош поради прекумерна потрошувачка на енергетски пијалаци, што е поврзано со сериозни кардиоваскуларни компликации, вклучително и срцев удар. Овие пијалоци често содржат високо ниво на кофеин, шеќер и стимуланси како гуарана, таурин, карнитин и женшен.

Препорачаниот максимален внес на кофеин е 100 мг на ден за адолесценти и 400 мг за возрасни, но некои енергетски пијалаци ја надминуваат оваа граница, што доведува до труење со кофеин.

Додека умереното консумирање кофеин е генерално безбедно, високите нивоа може да предизвикаат сериозни здравствени проблеми.

Состојките како таурин и женшен, исто така, можат да предизвикаат здравствени проблеми во големи количини, особено кога се комбинираат со кофеин.

Многу енергетски пијалаци содржат прекумерни количини на овие состојки, понекогаш повеќе од десет пати повеќе од препорачаната дневна доза на таурин.

Прегледот од 2017 година покажал дека прекумерната потрошувачка на енергетски пијалаци може да доведе до кардиоваскуларни проблеми како што се аритмии, срцев удар и миокарден инфаркт, особено кога се комбинираат со алкохол или други стимуланси.

Сепак, нема доволно докази за да се воспостави директна причинско-последична врска помеѓу енергетските пијалаци и срцевата слабост, што бара дополнително истражување за нивната безбедност и комбинираните ефекти на нивните состојки.

Дали енергетските пијалоци можат да го оштетат вашето срце?

Прекумерната потрошувачка на енергетски пијалаци може да му наштети на срцето на различни начини, потенцијално да доведе до неколку кардиоваскуларни проблеми.

Атријална фибрилација
Овој вообичаен тип на срцева аритмија може да предизвика забрзано чукање на срцето или отежнато дишење и е водечка причина за мозочен удар.

Висок притисок
Енергетските пијалаци можат да го зголемат крвниот притисок, потенцијално предизвикувајќи здравствени проблеми кај луѓето со хипертензија.

Аритмии

Проблемите со електричниот систем на срцето може да предизвикаат аритмии, што доведува до ненормално бавно или брзо отчукување на срцето.

Акутната консумација на енергетски пијалаци може да го наруши електричниот систем на срцето, зголемувајќи ги отчукувањата на срцето во мирување, што е загрижувачки за луѓето со дијабетес, висок БМИ или семејна историја на кардиоваскуларни болести.

Срцева слабост
Оваа состојба се јавува кога срцето не може да пумпа доволно крв за да ги задоволи потребите на телото.

Извештаите на случаи од 2021 година документираат млади мажи кои развиле срцева и бубрежна инсуфициенција по прекумерна потрошувачка на енергетски пијалаци, со значително подобрување забележано по прекинот и лекувањето.

Консумација на шеќер
Високиот внес на шеќер од енергетските пијалаци може да доведе до зголемување на телесната тежина, дијабетес тип 2 и други сериозни состојби.

Утврдено е дека големата потрошувачка на пијалаци засладени со шеќер го зголемува ризикот од крвен притисок и хипертензија кај децата и адолесцентите.

Сепак, не сите енергетски пијалаци се богати со шеќер; некои користат замена за шеќер.

Симптоми на срцев удар
Срцевиот удар може да се манифестира со симптоми како што се болка или непријатност во градите, слабост, зашеметеност, ладна пот, болка во вилицата, вратот или грбот, болка во едната или двете раце или рамења и отежнато дишење.
Други можни симптоми вклучуваат невообичаен замор, гадење или повраќање.

Итна медицинска помош е од суштинско значење за да се намали оштетувањето на срцевиот мускул.

Колку енергетски пијалаци предизвикуваат срцев удар?

Не постои консензус за точниот број на енергетски пијалаци кои можат да предизвикаат срцев удар, бидејќи тоа зависи од различни фактори како состојки, возраст, постоечки медицински состојби и здравствена историја.

Иако еден енергетски пијалак веројатно нема да предизвика здравствени проблеми, прекумерната потрошувачка потенцијално може да доведе до кардиоваскуларни проблеми, особено кога се комбинира со други стимуланси или алкохол.

Иако извештаите на случаи ја поврзуваат потрошувачката на енергетски пијалаци со кардиоваскуларни проблеми како што се аритмии и срцеви удари, потребни се повеќе истражувања за да се разбере нивната безбедност и ефектите од нивните состојки.

Повеќе