Дали сте бремена и чешањето по телото не престанува?

Бабица предупреди на симптом на бременост кој може да има сериозни последици

946

Бременоста доаѓа со различни несакани ефекти, од болки во нозете до утрински мачнини. Имено, една акушерка предупредила на симптом кој не би требало само да се занемари и веднаш да се класифицира како безопасен симптом.

Имено, трудниците понекогаш чувствуваат чешање на различни делови од телото, а акушерката Сара на својот ТикТок објави дека во тој случај треба да се информира лекарот, со оглед на тоа што може да станува збор за сериозна состојба.

Таа прашува: „Дали сте бремена и чешањето по телото не престанува? Особено по вашите дланки и стапала? Можеби имате холестаза во бременост – состојба на црниот дроб што се јавува во доцната бременост. Предизвикува интензивно чешање, но без осип.”

Сара објави видео за нејзините 1,5 милиони следбеници на ТикТок. Важно е да разговарате со вашиот лекар бидејќи тоа може да доведе до компликации за мајката или бебето во развој. За мајката, состојбата би можела да влијае на начинот на кој телото ги апсорбира мастите. Ова може да доведе до ниски нивоа на витамин К, а неговите намалени нивоа често се присутни кај жени кои имаат згрутчување на крвта.

Оваа состојба е ретка, но сепак е потребна претпазливост

Компликациите се потешки за бебето и може да вклучуваат предвремено породување. Други проблеми претходно забележани вклучуваат проблеми со белите дробови поради вдишување на мекониум. Мекониумот е леплива, зелена супстанца која обично се акумулира во цревата на бебето, но може да премине во плодовата вода ако мајката има холестаза.

Повеќе