Диететичарка ги предупредува родителите: Не зборувајте за диета пред децата, тоа е опасно

Децата на возраст од 5 до 6 години ќе изберат идеален тип на тело што е помал од нивниот перцепирани тип на тело. До 6-годишна возраст, децата се свесни за концептот на диета и многу го пробале. До 7-годишна возраст, секое четврто дете се однесува како да е на диета

361

Диететичарката Аби Шарп, кој се бори против велнес културата, објави важно предупредување на ТикТок. Таа направи видео во кое на своите родители им откри морничави информации.

„Дали сакате да зборуваме за вистински сериски убиец? Децата на возраст од 5 до 6 години ќе изберат идеален тип на тело што е помал од нивниот перцепирани тип на тело. До 6-годишна возраст, децата се свесни за концептот на диета и многу го пробале. До 7-годишна возраст, секое четврто дете се однесува како да е на диета“, вели Шарп, додавајќи дека исхраната е еден од најголемите предуслови за нарушувања во исхраната, од кои анорексијата има највисока стапка на смртност.

Значи, ако мислите дека е целосно бенигно да зборувате за вашата кето диета или за дебелите бутови пред децата затоа што „се мали“, верувајте дека не се. Тие слушаат, ни веруваат, ни се угледуваат и ние мораме да ги учиме да ги сакаат своите тела без разлика на големината и обликот“, додава таа.

Децата апсорбираат сè околу себе. Според невропсихологот и член на здравствениот советодавен одбор на Форбс, Др. Џуди Хо, застрашувачката статистика на Шарп, за жал, е точна.

„Ова видео може да звучи шокантно, но статистиката е апсолутно точна во однос на штетните ефекти од диетите. Децата апсорбираат сè околу себе, не само од социјалните мрежи, туку и од она што го кажуваат и прават нивните родители, членови на семејството и пријателите“, вели Хо.

Покрај тоа, тој наведува дека претпоставуваме дека децата почнуваат да ги формираат своите ставови за изгледот на телото, храната и здравјето, но всушност овие перспективи почнуваат да се оформуваат многу порано. Затоа, тој ги советува родителите:

Да ја нагласат улогата на храната во обезбедувањето хранливи материи и одржувањето на здравјето,
Да го направат јадењето позитивно искуство, да готват и да подготвуваат оброци со нивните деца, да ги прашуваат децата што сакаат да јадат и да ги научат на умереност,
Да се воздржат од коментирање на големината на телата на луѓето,
Да се воздржат од негативно коментирање на сопственото тело,
Да развиваат здрава однос кон храната
Да помогнат во борбата против негативните пораки и споредбите на социјалните мрежи со ограничување на изложеноста на детето на такви информации,
Позитивно да ги коментираат способностите на сопственото тело, а не изгледот,
да им дадат приоритет на лекарските прегледи.
„Многу е важно родителите да имаат здрави навики и да испраќаат позитивни пораки до своите деца“, вели др. Роберт Дракер, исто така член на здравствениот советодавен одбор на Форбс.

Повеќе