Додека смртта не ги раздели? И животните знаат за романтика и одговорност

Лебедите имаат моногамни парови кои траат многу години, а во некои случаи овие врски можат да траат и цел живот. Кои се животинските видови кои остануваат заедно „додека смртта не ги раздели“?

261

Луѓето не се единствените живи суштества кои влегуваат во моногамни врски – некои жители на животинското царство можат да бидат уште полојални и љубезни од нас. Три до пет проценти од цицачите се сметаат за моногамни. Кај птиците тој процент е речиси 90 проценти. Кои се животинските видови кои остануваат заедно „додека смртта не ги раздели“?

Гибоните (семејство на примати кои ја населуваат Југоисточна Азија) се најблиските роднини на луѓето. Мажјаците и женките од овој вид имаат приближно иста големина, што покажува дека двата пола се во релативно еднаква положба. Во текот на нивниот живот, овие животни се грижат и негуваат едни со други.

Лебедите се познати како птици кои се посветени на својот партнер. Затоа симболот на љубовта е претставен со два лебеда кои формираат срце.

Лебедите имаат моногамни парови кои траат многу години, а во некои случаи овие врски можат да траат цел живот. Ако умре машки или женски лебед, партнерот кој останува сам многу брзо наоѓа нов партнер.

Во колонијата на мравки, матицата добива млади со една мравка, иако матицата умира набргу по парењето.

Во светот на мравките има крал и кралица кои остануваат заедно доживотно.

Волците се познати по својот „лојален“ семеен живот. Овие животни живеат во глутници, во кои има мажјаци, женки и младенчиња. Алфа мажјаците имаат тенденција да ги „изневеруваат“ своите партнерки.

Албатросот е издржлива птица со голем распон на крилјата која патува на долги растојанија, но е позната по тоа што секогаш се враќа во своето јато и кај истиот партнер кога е време за парење. Инаку, албатросите се познати по своите ритуални танци.

Повеќето глодари имаат репутација на промискуитетни, но прериските глодари се спротивставуваат на тој тренд, најчесто формирајќи моногамни парови кои повремено траат цел живот.

Тие меѓусебно се негуваат, делат одговорност за младенчињата. Паровите прериски глодари формираат нешто што може да се нарече „брачна заедница“, делат живеалиште и заеднички ги растат малите. Ако мажјакот реши да го напушти гнездото, женката го напаѓа и го гризе за вратот.

Повеќе