Докажана е штетноста на УВ ламбите за нокти: Ако не можете без гел маникир, имајте предвид дека може да доведе до појава на рак

„Нашите експериментални резултати и претходни докази силно сугерираат дека зрачењето што го емитираат УВ ламбите за нокти може да предизвика рак на рацете и дека УВ ламбите, слично на солариумите, можат да го зголемат ризикот од рак на кожата на порана возраст“, ​​се вели во студијата објавена на 17 јануари годинава.

8.716

Маникирот со гел станува сѐ попопуларен, а веќе неколку години се предупредува за штетното дејство на УВ ламбите кои се користат за стврднување или „сушење“ на гелот за нокти. Новото истражување е првото што ја испитува оваа претпоставка, а резултатите покажуваат дека изложеноста на зрачење со УВ ламба предизвикува оштетување на ДНК, појава на рак, како и смрт на клетките.

Според NBC, откако се појавија на пазарот, УВ ламбите што се користат за „сушење“ на акрилниот гел и лакот за нокти се означени како главно безбедни за употреба, а досега не е направено темелно истражување на оваа тема и покрај познатата штета на УВ зрачењето. Претходните тврдења за безбедноста и потенцијалната штета на УВ ламбите се засноваа на теоретски проценки за изложеноста на УВ зрачење, но во студијата објавена на 17 јануари годинава, научниците од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, за прв пат спроведоа испитување на влијанието на УВ ламбите за нокти врз човечките клетки.

Мутациите предизвикани од УВ ламбата се исти како кај луѓето кои боледуваат од рак

Ултравиолетовата или УВ светлината е дел од електромагнетниот спектар чии бранови должини се протегаат помеѓу 10 и 400 nm. УВ ламбите користат светилки кои емитуваат зрачење со бранови должини од 340 до 395 nm, што е и најштетниот дел од УВ спектарот. Научниците од Универзитетот во Калифорнија ги изложиле клетките од глувци и од луѓе на зрачење што го емитуваат УВ ламбите, а првото нешто што забележале е оштетување на ДНК.

„Исто така, видовме дека некои оштетувања на ДНК не се поправаат со текот на времето и доведуваат до мутации по секое изложување на УВ ламби“, коментира професорот Људмил Александров, автор на студијата.

Покрај забележаното оштетување на ДНК, професорот Александров додава дека забележале и нарушена митохондријална функција, што може да резултира со дополнително оштетување на клетките. Тие ги споредиле резултатите со клетките на луѓето кои имаат рак на кожата и забележале дека тоа е истиот модел на мутации во клетките оштетени од УВ ламба и оние кои се погодени од рак на кожата.

Дали треба целосно да избегнувате маникири кои вклучуваат УВ ламба?

Авторите на студијата наведуваат дека резултатите покажуваат дека ризикот од користење на УВ ламби би можел да биде поголем од очекуваното.

„Нашите експериментални резултати и претходни докази силно сугерираат дека зрачењето што го емитираат УВ ламбите за нокти може да предизвика рак на рацете и дека УВ ламбите, слично на солариумите, можат да го зголемат ризикот од рак на кожата на порана возраст“, ​​се вели во студијата.

Сепак, сè уште не е познато колку такви маникири се потребни за оштетувањето на клетките да доведе до рак.

Александров објаснил дека нивното истражување е првото што вистински го истражува влијанието на УВ ламбите за нокти на клеточно ниво и дека иако резултатите укажуваат на нивната штета, треба да се спроведат студии за изложеност кои можат да потраат до 10 години доколку сакаме да добиеме најточни резултати. Сè додека не ги добиеме резултатите од ваквото истражување, најдобро би било да ги избегнувате или да се заштитите од радијација следниот пат кога ќе посетите салон за убавина.

Како да ги заштитите рацете од зрачењето на УВ ламбите за нокти?
Ако сè уште не можете да го замислите животот без гел-маникири и трајни лакови за нокти, постојат неколку начини да ги намалите штетните ефекти на УВ ламбите за нокти. Фондацијата за рак на кожата советува да нанесете крема за сончање на рацете пред маникирот што штити од УВА и УВБ зраци. Кремите за сончање ќе ги намалат штетните ефекти на УВ светлината на кожата, но самиот нокт нема да биде заштитен, а под него може да се појави ретка форма на рак наречен субунгвален карцином. Таквиот рак го карактеризира кафеава или црна линија под ноктот.

Друг начин за заштита на кожата околу ноктот е со користење на ракавици без прсти. Ракавиците се уште поефикасни во заштитата од кремот за сончање, иако не можат да ја заштитат кожата околу самиот нокт поради непрактичноста. Затоа, најдобро е да користите и крем и ракавици.

Повеќе