Еве зошто им требаат кациги на вашите деца? (ВИДЕО)

Понекогаш ни се чини дека сме премногу опседнати со безбедноста на децата и дека премногу ги штитиме – а понекогаш сфаќаме дека никогаш не можеме премногу да ги заштитиме децата и дека треба да бидеме уште повнимателни…

64

Родителите од 80-тите и 90-тите, денешните баби и дедовци, често ги исмеваат денешните

родители на тема безбедност.

Тие ги возеле децата без седишта, па што, ене живи се.

Шлемови на главите на децата додека возат мали велосипеди и тротинети? Хахахаха! Зошто да ги оптоваруваме со тоа?

Но, денес знаеме подобро. Односно, барем повеќето родители подобро знаат и се придржуваат до тоа.

Знаеме дека безбедносниот појас во автомобил спасува живот, а знаеме и дека кацигата ја штити

главата – и на возрасните и на децата. Можеби уште повеќе на помалите!

Една мајка, Кимберли Хендершот (@kimberlyhendershot), сподели видео што го снимила во парк додека нејзините деца се возеле со тротинет.

Иако требало да биде обична снимка од паркот, таа случајно снимила момент кој го одзема здивот.

На видеото во далечината се гледаат две деца како се возат на тротинети. На кривина, едното дете паѓа, ниту малку наивно и многу незгодно, така што со главата удира во асфалтот, а кацигата си ја врши работата и спречува сериозни повреди.

„Овие кациги ги спасија животите на нашите деца повеќе пати отколку што можам да избројам“, напишала мајката во видеото, нагласувајќи ја важната и буквално витална улога што ја играат шлемовите во заштитата на децата.

Велосипедските шлемови се клучни за спречување на повреди на главата

Правилно поставен шлем може да го намали ризикот од повреда на главата за најмалку 45 проценти, според статистичките податоци на Safe Kids Worldwide, непрофитна организација посветена на заштита на децата од повреди што може да се спречат.

И покрај ова, помалку од половина од децата на возраст под 14 години обично носат шлемови. Исто така, според нивната статистика, стапката на фатални повреди на велосипед кај децата се намалила за 35 проценти помеѓу 2006 и 2020 година.

И покрај овој напредок, во 2020 година, повредите на велосипед кај деца под 19 години резултирале со просечно по два смртни случаи и 150 хоспитализации неделно во Америка.

Клучни совети за безбедност на велосипедската кацига

Еве неколку насоки кои се неопходни за безбедноста на кацигата, велосипедот и децата:

Мора да одговара: Кацигата мора да лежи рамно на главата на детето и да биде ниско на челото, со ширина од прст или два над веѓите.

Страничните ременчиња треба да бидат во форма на буквата „V“ под и малку пред ушите.

Копчето треба удобно да се вклопи под брадата, но кога детето широко ќе ја отвори устата.

Одржување на кацигата: Кацигата треба редовно да се проверува дали има оштетувања и да се замени по секој значаен удар, дури и ако нема видливи оштетувања. Ова обезбедува заштита.

Видливост: Рефлектирачките налепници на кацигата може да ја подобрат видливоста на возачите, особено во услови на слаба осветленост.

Соодветна големина и состојба на велосипедот: Важно е да се провери дали велосипедот е вистинската големина за детето. Кога седи, стапалата на детето треба да ја допираат земјата. Сопирачките, гумите и ланецот треба редовно да се проверуваат за да бидете сигурни дека велосипедот е во добра состојба.

Надгледувано возење: Помладите деца треба да возат по тротоари или велосипедски патеки и да избегнуваат улици додека не наполнат најмалку 10 години и можат точно да ја проценат брзината и растојанието во сообраќајот. Ќе се согласиме со коментарот кој се појави и под предметното видео: „Секогаш им велев на моите деца, главите не се одбиваат од бетонот! Носете кацига! Кацигата го спаси животот на мојот син!“

Повеќе