Kако да се разликуваат болките од растење кај децата од посериозните здравствени состојби?

Вашето дете се буди во текот на ноќта со непријатност, цврсто држејќи ја ногата. Отпрвин, го припишувате ова на болки поради растењето, меѓутоа, како што се повторуваат епизодите, почнувате да се прашувате дали има некој посериозен проблем.

438

Речиси 40% од децата доживуваат болки од растењето, кои обично се јавуваат во текот на раното детство и пред адолесценцијата, но, интересно, не во периодите на брз раст. Овие болки обично се манифестираат како непријатност во нозете, првенствено во бутовите, листовите на нозете или зад колената.

Потеклото на оваа болка останува неизвесно, иако постојат неколку теории. Имено, самиот раст на коските не е болен; вреди да се напомене дека не се шират само коските во нозете на детето.

Како што децата доживуваат прилично брз раст, нивните мускули, тетиви и лигаменти исто така се шират. Овие компоненти на телото може да не се шират со иста брзина, што доведува до одредена непријатност.

Покрај тоа, секојдневните активности на трчање, скокање и играње можат да придонесат за овие болки. Во семејства со историја на синдром на немирни нозе, ова може да биде фактор што придонесува. Други можни причини вклучуваат психолошки фактори или недостаток на витамин Д.

Како да го ослободите детето од непријатноста?
Можете да му помогнете на вашето дете да се справи со овие болки преку неколку едноставни техники:

нежно масирање
примена на грејни влошки
Вежби за истегнување
топла бања пред спиење
лекови против болки без рецепт, како што е ацетаминофен, доколку е потребно.
Ако болката е периодична, најдобриот пристап е да му понудите утеха на вашето дете.

Кога да побарате медицинска помош?
Одредени симптоми може да укажуваат на посериозна состојба:

постојана или честа болка
продолжена болка во текот на денот
утринска болка
долготрајна непријатност по повреда
болки во зглобовите
треска
необичен осип
куцање или фаворизирање на едната нога
замор или слабост
намалени нивоа на активност.

Може да е артритис?
Да, артритисот е можен и не е ограничен само на постарите лица. На децата може погрешно да им се каже дека нивните болки во нозете се само болки од растењето, кога всушност имаат јувенилен идиопатски артритис (ЈИА).

Симптомите на ЈИА можат да бидат непредвидливи, често доаѓаат и си одат. Сепак, клучната разлика е во тоа што болките од растење не вклучуваат оток или болки во зглобовите.

Болките од растењето обично не резултираат со долгорочни симптоми. Тие не смеат да го попречат движењето на вашето дете или да го ослабат. Ако е ЈИА, коленото може да отече и да остане отечено некое време. Состојбата може да се манифестира и со треска и осип.

Нетретираниот ЈИА може да доведе до долгорочни ефекти, вклучувајќи промени во растот на коските и трајни проблеми.
Иако тековните лекови можат да спречат или ограничат понатамошно оштетување, тие не можат да ја поправат направената штета.

Покрај тоа, болките од растењето потенцијално може да укажуваат на тумори на коските, и бенигни и малигни.

Тешка ноќна болка во коските може да сигнализира бениген тумор познат како остеоиден остеом, но исто така може да биде индикација за сериозни тумори на коските. Затоа, децата кои имаат постојана или силна болка треба да се консултираат со искусен лекар, а не едноставно да се отфрлаат нивните поплаки со тврдење дека имаат болки од растење.

Верувајте им на вашите родителски инстинкти; Ако симптомите на вашето дете изгледаат невообичаени, разговарајте со вашиот лекар за вашите грижи.

Повеќе