Колку е безбедно детето да спие со цуцла? Еве на што е важно да се обрне внимание

Користењето цуцла за време на спиењето се чини дека значително го намалува ризикот кај бебето од синдром на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS), иако истражувачите сè уште не разбираат точно зошто.

451

Цуцлата може да ги смири бебињата кога се немирни или вознемирени, а исто така може да им ја ублажи болката за време на медицинските постапки. Истражувањата сугерираат дека цицањето без хранливи материи, како што е во случајот со цуцлата, може да го поддржи здравиот сон на бебето, според Sleep Foundation. Користењето цуцла за време на спиењето се чини дека значително го намалува ризикот кај бебето од синдром на ненадејна смрт на доенчиња (SIDS), иако истражувачите сè уште не разбираат точно зошто.

Како цуцлите го намалуваат ризикот од СИДС

Можно е цуцлите да им помагаат на бебињата да го стабилизираат дишењето и отчукувањата на срцето за време на спиењето. Некои истражувачи веруваат дека употребата на цуцла може да го намали ризикот од СИДС со тоа што ќе го задржи бебето донекаде свесно за време на спиењето, иако се потребни повеќе истражувања за да се потврди ова. Цуцлите можат да помогнат и во одржување на дишните патишта отворени за време на спиењето со туркање на јазикот напред. Алтернативно, цуцлата може да ослободи повеќе простор за дишење околу носот и устата или да го спречи бебето да се стркала на стомак, позиција за која е познато дека значително го зголемува ризикот од СИДС.

Но, дали има некакви ризици од спиењето со цуцла? Како што објаснува педијатарот Нилонг ​​Вјас, покрај тоа што потенцијално го попречува доењето, употребата на цуцла може да придонесе и за проблеми со забите, инфекции на увото и орални габични инфекции. Податоците покажуваат дека инфекциите на средното уво се почести кај бебињата кои користат цуцли, но тие обично не се загрижувачки додека бебето не наполни 12 месеци. Истражувачите откриле дека дел од зголемениот ризик сепак може да се припише на тргнувањето на детето во градинка. Со ограничување на употребата на цуцла на времето на спиење, родителите можат да го намалат бројот на инфекции на средното уво.

Користењето цуцла исто така може да доведе до крив загриз, каде што горните и долните заби не се правилно порамнети. Меѓутоа, овој проблем често исчезнува откако бебето ќе престане да ја користи цуцлата и тешко дека ќе предизвика долгорочни проблеми доколку детето престане да ја користи цуцлата до тригодишна возраст, објаснува педијатарот.

На што треба да се обрне внимание?
И покрај тоа што се одлична утеха за бебињата и докажано го намалуваат ризикот од СИДС, ако вашето дете спие со цуцла, има неколку безбедносни совети што треба да ги имате на ум за да спречите какви било несакани последици.

Педијатрите советуваат дека цуцлата никогаш не треба да се врзува или закачува за облеката, ќебето или постелнината на детето. Исто така, секогаш е подобра опција да изберете цуцла која има отвори за воздух во штитникот (делот што лежи на устата), внимавајте редовно да ја менувате цуцлата, како и нејзината големина. Имено, побезбедно е ако набавите цуцла која не може да ја собере целата во устата на бебето.

Повеќе