Колку помалку играчки, толку повеќе играње

Дали забележувате дека вашите деца ретко користат играчки за играње, иако имаат цело брдо? Дознајте зошто е тоа така и колку играчки навистина им се потребни на децата.

105

За да можат децата што повеќе да се забавуваат, убаво да си играат и да им биде интересно, родителите често ги „затрупуваат“ со играчки. Нови, поинакви, досега невидени.

Кога се оди некаде – се носат играчки. Тие се незаменливи на патувања и одмори. Па, што ќе прават децата освен да си играат? Мора да се земат играчки!

Но дали е тоа навистина така?

Дали на децата навистина им требаат играчки за играње?
Токму затоа што постојано ги опкружуваме со играчки, не им даваме шанса да ни покажат како можат да си играат БЕЗ играчки. Дали ќе можат да играат на плажа ако немаат целосен комплет кофи, лопати, гребла и друга опрема?

На крајот на краиштата, дури и во најраниот период, децата ги покажуваат своите интереси, па бебињата и малите деца често земаат работи што не се играчки. Што значи ова? Како да разбереме што навистина им треба за да се забавуваат?!

Колку помалку играчки, толку повеќе играње
Родители, слободно водете се според ова во иднина. Ова не значи (само) дека ќе заштедите пари за нови играчки, всушност ќе направите нешто добро за вашето дете.

Покрај тоа што со текот на времето купувањето нова играчка ќе престане да биде „настан“ и единствена награда достојна за добро однесување, недостатокот на играчки за детето ќе биде како подарок кој ќе му овозможи да игра слободно и да ја користи својата имагинација.

Ако не верувате – осмелете се и тестирајте го!

Одете на игралиште или на плажа (или некое друго место за играње во песок) без ниту една играчка. Кога ќе се најдат во песокот без сите помагала за играње (со можеби една лопатка во рака што ја донеле по своја волја) – тогаш ќе излезе она што навистина знаат да го прават, а тоа е да си играат!

Школка, камчиња, дрво, прсти… сето тоа ќе бидат повеќе од доволно алатки за тоа што сакаат да го направат. На крајот на краиштата, пуштете ги и набљудувајте и наскоро ќе ви стане јасно – играта трае подолго кога нема играчки!

Можете да го примените истото во просторија каде што сакаат да поминуваат време или во нивното катче за играње. Доволно е да им обезбедите минимален број на предмети со кои ќе можат да си играат – без оптоварување дека тоа треба да бидат цел куп играчки и дополнително некоја нова играчка која ќе им го „привлече вниманието и ќе поттикне нов тип на игра“.

Децата дефинитивно ќе играат – тоа е нивна работа
Со или без играчки – децата ќе играат. За нив играта е и имагинација, за нив играта е и измислување, зборување, трчање, скокање. И во исто време – тоа е сè што им е потребно за да се развијат, да научат, да ги надминат новите пречки и да го поттикнат нивниот развој на најдобар можен начин.

Понекогаш ќе им треба играчка. Некои играчки навистина ќе ни се најдат. Но, исто така – некои ќе бидат само еднократна забава без некое значително влијание, па не е важно дали е таму или не.

На крајот на краиштата, децата се деца и целиот свет за нив е едно големо игралиште!

Повеќе