Ме боли глава, добив! Како се поврзани мигрената, менструацијата и менопаузата?

Според истражувањето спроведено во Центарот за главоболка, Charité Universitätsmedizin Berlin, нивото на пептидот CGRP, се зголемува кога нивото на естроген во телото се намалува за време на менструалното крвавење. Причината за ослободување на таков пептид не е позната, но ова откритие објаснува зошто мигрените се почести за време на менструацијата и зошто зачестеноста на мигрените се намалува со менопаузата.

169

Новото истражување покажа дека нападите на мигрена кај жените за време на менструацијата може да бидат резултат на зголемени нивоа на пептидот CGRP, кој се зголемува како одговор на падот на нивото на естроген.

Научниците претходно ја поврзуваа промената на нивото на естроген со појавата на мигрена кај жените, но точниот механизам до сега не беше познат. Новото истражување покажа дека, исто како и нивото на хормоните, концентрацијата на пептидите поврзани со мигрена исто така се менува за време на менструалниот циклус.

Според истражувањето спроведено во Центарот за главоболка, Charité Universitätsmedizin Berlin, нивото на пептид наречен пептид сроден на калцитонин, или CGRP, се зголемува кога нивото на естроген во телото се намалува за време на менструалното крвавење. Причината за ослободување на таков пептид не е позната, но ова откритие објаснува зошто мигрените се почести за време на менструацијата и зошто зачестеноста на мигрените се намалува со менопаузата.

Контрацепцијата и менопаузата имаат влијание врз нивото на CGRP
Студијата опфатила 180 жени кои имале најмалку три напади на мигрена во месецот пред студијата и биле поделени во три групи: жени кои имале редовен менструален циклус, оние кои земале апчиња за контрацепција и жени во менопауза. Жените на иста возраст кои немаат мигрена служеле како контролна група. Нивото на CGRP во крвта и солзите било анализирано за време на менструацијата и овулацијата кога нивото на естроген е најниско и највисоко. Кај жени кои земале апчиња за контрацепција, примероците биле собрани на четвртиот ден и помеѓу 7-миот и 14-тиот ден по првата пилула.

Резултатите покажале дека жените кои страдаат од мигрена и имаат редовни менструални циклуси имаат значително зголемување на нивото на CGRP пептид во моментот на крвавење од жените кои не страдаат од мигрена. Нивото на овој пептид се намалува и за време на овулацијата кога нивото на естроген е високо. Истите резултати беа потврдени и за примероците од крв и солзи.

Интересно е што жените кои користат апчиња за контрацепција и кои се во менопауза немаат такви промени во нивото на CGRP, без разлика дали имаат мигрена или не. Кај нив мигрената е предизвикана од други предизвикувачи. Неврологот д-р Шазија Африди, која не била вклучена во истражувањето, го опишала истражувањето како „корисно во обидот да се разбере улогата на женските хормони во појавата на мигрена, особено во влошувањето на мигрената за време на самото менструално крварење“. Д-р Африди додава дека естрогенските рецептори се наоѓаат во нервните клетки кои создаваат CGRP во тригеминалниот систем.

Д-р Африди, како и другите експерти, има поделено мислење за тоа дали хормоналната контрацепција помага во борбата против мигрената. Таа објаснува дека третина од пациентите имаат помалку мигрена поради апчињата, но дека една третина забележува влошување, а кај останатите нема промена. Повеќето мигрени се јавуваат во периодот од седум дена кога не се земаат хормонски таблети. Затоа дефинитивно треба да се консултирате со специјалист доколку планирате да пиете апчиња за контрацепција за ублажување на мигрената.

Повеќе