Мигрената може да биде тригер за мозочен удар кај оние под 35 години

Нетрадиционалните фактори на ризик вклучуваат мигрена, нарушувања на згрутчувањето на крвта, откажување на бубрезите…

126

Високиот крвен притисок е меѓу најпознатите предизвикувачи на мозочен удар, кој може да се случи на која било возраст. Сепак, новото истражување покажало дека на луѓето помлади од 35 години кои доживеале мозочен удар им претходел фактор на ризик кој не бил толку типичен. Ризикот, според гореспоменатата студија објавена во списанието American Heart Association Circulation, се намалува како што луѓето стареат.

Врската помеѓу мигрената и мозочниот удар

„Имаше многу студии кои покажаа поврзаност помеѓу мигрената и мозочниот удар, но колку што знаеме, оваа студија може да биде првата што покажува колку може ризикот од мозочен удар да им се припише на мигрените“, рекла д-р Мишел Леперт, водечки автор на студијата.

Традиционалните фактори на ризик за мозочен удар вклучуваат висок крвен притисок, висок холестерол, дијабетес тип 2, пушење, дебелина, физичка неактивност, злоупотреба на алкохол и срцеви заболувања. Сепак, претходните истражувања покажуваат зголемување на мозочните удари кај младите возрасни кои ги немаат овие фактори на ризик и дека жените под 45 години имаат повисока стапка на мозочен удар од мажите, иако имаат помала стапка на традиционални фактори на ризик.

„Сакавме да разбереме кои фактори на ризик најмногу придонесуваат за ризикот од мозочен удар кај младите возрасни“, рекла Леперт.

Студија

Оваа авторка и нејзините колеги ги анализирале податоците за барањата за здравствено осигурување за повеќе од 2.600 луѓе во Колорадо кои доживеале мозочен удар и повеќе од 7.800 луѓе кои немале мозочен удар за да утврдат кои фактори на ризик се најсилно поврзани со мозочниот удар. Студијата опфатила луѓе на возраст од 18 до 55 години. Повеќето од мозочните удари биле исхемични, кои се јавуваат кога крвниот сад во мозокот е блокиран од згрутчување. Резултатите покажале дека кај луѓето на возраст од 45 до 55 години, нетрадиционалните фактори на ризик се одговорни за 28 отсто од мозочните удари кај жените и 19 отсто кај мажите.

Но, кај возрасните на возраст од 18 до 44 години, нетрадиционалните фактори на ризик биле значително поврзани со развој на мозочен удар, а врската е најсилна кај оние под 35 години. Нетрадиционалните фактори на ризик вклучуваат мигрена, нарушувања на згрутчувањето на крвта, откажување на бубрезите, автоимуни болести и рак.

Мигрената е на врвот на листата на нетрадиционални фактори

Кај луѓето помлади од 35 години, нетрадиционалните фактори на ризик се поврзани со 43 отсто од мозочните удари кај жените и 31 отсто кај мажите. Мигрената е на врвот на листата, со речиси 35 проценти од мозочните удари кај жените и 20 проценти кај мажите, но нејзиниот придонес во ризикот од мозочен удар опаѓа со возраста. Кај групата под 35 години, традиционалните фактори на ризик биле поврзани со 33 проценти од мозочните удари кај жените и 25 проценти кај мажите.

Високиот крвен притисок е на врвот на листата на традиционални фактори

Традиционалните фактори на ризик кај возрасните на возраст од 35 до 44 години придонеле за 40 проценти од мозочните удари кај жените и 33 проценти кај мажите. Високиот крвен притисок бил најважниот традиционален фактор на ризик, кој станува сè поважен кај постарите лица. Кај возрасните на возраст од 45 до 55 години, тој бил одговорен за 27 проценти од мозочните удари кај жените и 28 проценти кај мажите.

Студијата имала неколку ограничувања, вклучително и потпирање на административна база на податоци (побарувања за здравствено осигурување), што можеби влијаело на начинот на кој се евидентирани факторите на ризик и недостаток на податоци за расата и етничката припадност на многу учесници.

Повеќе