Најголемите грижи на мајките по враќањето на работа

23 отсто од нив се загрижени за промените кои би можеле да ги очекуваат на работното место или компанијата за време на породилното отсуство. Некои биле загрижени за балансирањето на грижата за детето со работата, како и за тоа дека треба да го остават детето на грижа и чување на некој друг.

65

Анкетата помеѓу 1.000 вработени мајки кои се породиле во последните пет години, покажала дека една петтина од нив се плашат да се вратат на работа затоа што се плашат дека тешко ќе се вратат во тој ритам.

23 отсто од нив се загрижени за промените кои би можеле да ги очекуваат на работното место или компанијата за време на породилното отсуство. Некои биле загрижени за балансирањето на грижата за детето со работата, како и за тоа дека треба да го остават детето на грижа и старателство на некој друг.
Но, дури и кога ќе се врати на работа, на просечната мајка ѝ требаат повеќе од шест месеци за да се навикне на патот до работа.

Не постои единствено искуство за жените кои се враќаат на работа по раѓањето на бебето

„Иако многу жени уживаат да се вратат на работа и да ја дочекаат различноста што таа ја носи во новиот семеен живот, тие исто така можат да преживуваат голема борба за да функционира нивниот нов животен ритам“, вели експертот Леа Дајкс, според The ​​Independent.

Еве кои се 20-те најголеми грижи кои мајките ги пријавиле по враќањето на работа:

 1. Оставање на вашето дете на некој друг
 2. координирање на работата и грижата за децата
 3. слободно време / боледување кога детето ќе се разболи
 4. организација и подготовка за работа / градинка / училиште
 5. Справување со промените кои настанале на работа за време на породилното отсуство
 6. плаќање за градинка / дадилка
 7. прилагодување на работата и прилагодување на улогите
 8. Реинтеграција во деловниот тим по големата животна промена
 9. Неизвесност и заборавени детали за деловните работи и задачи
 10. Неизвесност за компетенциите во однос на периодот пред бебето
 11. промени во финансиите кога се работи половина работно време
 12. да се остане во тек со промените во индустријата
 13. Разбирање на колегите за притисоците околу детето
 14. неможност да се работи до доцна како порано / како што прават колегите
 15. Повици од градинката/дадилката за време на работа
 16. Справување со физичките последици од раѓањето дете при враќање на работа, на пр. потенцијална инконтиненција, опоравување по царски рез
 17. Обиди да се оправда неможноста за дружење во однос на периодот пред бебето
 18. различна перцепција на колегите во однос на периодот пред бебето
 19. намалена потреба за дружење во однос на периодот пред бебето
 20. губење на текот со канцелариските шеги и досетки поради отсуството.
Повеќе