Не мора секогаш да биде јазол: Пет помалку познати симптоми на рак на дојка кои е важно да се препознаат

Додека самопрегледот на дојките некогаш се заговараше како средство за рано откривање на ракот, современите медицински совети ја нагласуваат свесноста за важноста на превентивните прегледи, поттикнувајќи ги поединците да се запознаат со нормалниот изглед на нивните гради и веднаш да пријават какви било абнормалности на лекарите.

462

Свеста за ракот на дојката значително се зголеми со текот на времето, давајќи им можност и на жените и на мажите, со познавање на предупредувачките знаци на болеста, вклучувајќи ги невообичаените грутки во градите, промени на кожата и вовлечени брадавици, да го препознаат.

Сепак, ракот на дојката нема секогаш видливи или опипливи симптоми, што ја нагласува важноста на скрининг методите како што е мамографијата. Покрај попознатите показатели, постојат и помалку познати знаци на рак на дојка кои вреди да се препознаат.

Исцедок од брадавицата
Исцедокот од брадавиците, обично поврзан со бременост или неодамнешно породување, исто така може да сигнализира рана фаза на рак на дојка која не е поврзана со породувањето. Иако ваквите случаи се ретки, постојат документирани случаи каде што исцедокот од брадавиците поттикнал медицинска истрага, што довело до откривање на интрадуктален карцином.

Сепак, важно е да се напомене дека исцедокот од брадавиците не е инхерентно знак за рак на дојка, бидејќи студиите покажале асоцијации со состојби како што е галактореја. Затоа, иако е загрижувачки, исцедокот од брадавиците бара внимание без итен аларм.

Крвав исцедок од брадавицата
Слично на тоа, присуството на крвав исцедок од брадавицата може да предизвика кај многумина загриженост поради рак на дојката. Меѓутоа, овој симптом често произлегува од бенигни причини како што се интрадуктални папиломи или дуктална ектазија, па дури и надворешни фактори како што е триењето на облеката.

Иако постојаното или повторливо крварење заслужува лекарска консултација, повеќето случаи не се канцерогени и може да се контролираат со различни интервенции, вклучително и операција, доколку е потребно.
Отечени лимфни јазли
Отечените лимфни јазли, виталните компоненти на одбранбениот механизам на имунолошкиот систем, понекогаш може да сигнализираат за рак, особено кога се поврзани со рак на дојка. Отечените јазли лоцирани во близина на пазувите или клучната коска може да претходат на откривањето на туморот на дојката, со што се нагласува важноста од навремена медицинска евалуација во такви случаи.

Јадеж на брадавиците
Јадежот на брадавиците, иако обично е бенигно и само се повлекува, исто така може да биде манифестација на Паџетова болест, ретка форма на рак на дојка што потекнува од брадавицата и околната ареола. Други симптоми на Паџетовата болест вклучуваат пецкање, црвенило, промени на кожата и исцедок од брадавиците, кои наликуваат на вообичаени дерматолошки состојби.

Следствено, постојаното чешање треба да поттикне навремена медицинска помош, при што операцијата обично е камен-темелник на лекувањето на Паџетовата болест.

Чувствителни и отечени гради
Чувствителни, отечени гради, иако често се припишуваат на инфекции, понекогаш може да укажуваат на воспалителен карцином на дојка, поретка, но агресивна форма на болеста која се карактеризира со брзи промени на градите и непријатност.

За разлика од типичните карциноми на дојка, воспалителниот карцином на дојка не мора да се појавува како посебна грутка, туку се манифестира со различни визуелни и тактилни промени, што бара внимателно следење и медицинска интервенција.
Додека самопрегледот на дојката некогаш се заговараше како средство за рано откривање на ракот, современите медицински совети ја нагласуваат свесноста за важноста на превентивните прегледи, поттикнувајќи ги поединците да се запознаат со нормалниот изглед на нивните гради и веднаш да пријават какви било абнормалности на лекарите.

Овој проактивен пристап ја зголемува веројатноста за навремена интервенција во случај на загрижувачки промени, олеснувајќи ја раната дијагноза и третман на абнормалности на дојката.

Повеќе