Пеењето има силно влијание врз развојот на мозокот на бебето

Пеењето е моќно средство за мајчинство, а сега мајките имаат истражувања кои докажуваат дека тоа има долгорочни придобивки за развојот на нивното бебе

413

Една нова студија презентирана на 25-тиот симпозиум на здружението на когнитивни невролози покажала дека приспивните песни не само што влијаат на мајката и бебето, туку можат да имаат корист и за когнитивниот развој на детето. Овие песни го зголемуваат вниманието и покажуваат позитивни емоции.

„Мозокот на доенчињата треба да биде способен да ги следи аудитивните настани на предвидувачки начин за да има смисла за музика“, вели авторката на студијата Лаура Чирели, соработник на Универзитетот во Торонто. „Музиката е алатка која можеме да ја користиме за да ги зближиме луѓето, а тоа започнува уште од рана возраст.

За оваа студија, истражувачки тим предводен од Чирели ги анализирал начините на кои мајките му пеат на своето бебе, во зависност од крајната цел: за да го смират или за да си играат. Мајките кои учествуваа во студијата ќе му ја пееја „Twinkle Twinkle Little Star“ на своето дете неколку пати, менувајќи ги веселите и смирувачките тонови. Истражувачите ги следеле реакциите на возбуда на мајката и бебето, мерени преку спроводливоста на кожата и однесувањето. „Кога сме возбудени или под стрес, нивото на возбуда се зголемува“, објаснува Чирели. „Кога сме мирни, тие се намалуваат“.

Истражувачите откриле дека нивоата на возбуда на мајките биле повисоки за време на веселата во споредба со смирувачката песна. И нашле координирани возбудувања за мајките и бебињата додека песните биле смирувачки. Во разиграни услови, нивото на возбуда на бебето останало стабилно, а нивното внимание кон мајката и покажувањето на позитивни емоции се зголемило. „Наодите покажуваат физиолошки и промени во однесувањето кај мајките и бебињата со различни стилови на песни.

„Гледаме односи меѓу ритмичките и јазичните вештини, вниманието, развојот, слухот и социјалните интеракции“, вели коавторот на студијата Џесика Гран, когнитивен невролог и вонреден професорка на Универзитетот во западно Онтарио. „Секое чувство што го имаме или акција што ја преземаме во светот се одвива со текот на времето и сега почнуваме да разбираме зошто луѓето се чувствителни на одредени видови обрасци со текот на времето, но не и на други. Разбирањето на овие обрасци ќе ја информира не само основната наука, туку и потенцијални терапии ориентирани кон музика за пациенти со невродегенеративни болести“.

Овие наоди, сепак, не се изненадувачки. Досегашните истражувања покажаа дека пеењето може да има огромно влијание врз интеракцијата на бебето со родителите и светот.

Повеќе