Седум знаци кои покажуваат дека детето е под стрес

Децата понекогаш може да се најдат во стресни ситуации, но тоа нема да можат да ви го објаснат. Затоа е добро да знаете како да го препознаете ова

184

Постојат неколку промени во однесувањето кај децата кои се знак дека на детето му е потребна помош бидејќи е под стрес.

Кошмари
Стравовите поврзани со спиењето често се одговор на стрес или траума. Разговарајте со вашето дете ако има кошмари.

Проблеми со концентрацијата
Ако детето е под стрес, може да има проблеми да ги следи часовите и воопшто да се концентрира.

Зголемена агресивност
Некои деца реагираат агресивно под стрес. На пример, се караат, удираат, гризат, пцујат или врескаат. Обидете се да се фокусирате на причината за проблемот, а не на лошото однесување.

Социјална изолација
Ако детето е несреќно или под стрес, можеби нема да ужива во дружењето со пријателите или семејството.

Нарушувања во исхраната
Ненадејната промена во прехранбените навики на вашето дете, без разлика дали јаде помалку или повеќе, е уште еден знак за стрес.

Прекумерна реакција на ситници
Ако детето претерува или се вознемирува поради ситници, можеби е под стрес и му треба помош.

Здравствени проблеми
Познато е дека стресот влијае и на нашето здравје. Честите главоболки, болките во стомакот или други необјаснети физички симптоми може да бидат резултат на стрес.

Повеќе