Што е PFAPA синдром? Кога се повторува појавата на покачена температура кај децата

Контактирајте со лекар ако забележите дека вашето дете има покачена температура неколку пати по ред. Можно е да има симптоми на PFAPA синдром.

414

Повторливи температури често се присутни кај децата, особено кај оние во предучилишна возраст. Тие можат да предизвикаат PFAPA синдром.

Инфекциите многу лесно се шират кај децата кои одат во градинка, па затоа не е секогаш причина за тревога ако вашето дете има температура неколку пати по ред.

Како и да е, треба да бидете упатени и да знаете како да реагирате во овие ситуации како родител.

Ако температурата се покачува на секои 21 ден, треба да се посомневате на таканаречената циклична неутропенија, во која вредноста на еден подтип на бели крвни зрнца е намалена. Повторување на температурата може да предизвика и синдромот „PFAPA“.

Карактеристични симптоми се: покачена температура, болки во грлото, зголемени жлезди на вратот и афти, односно, ранички во устата (кои може и да отсуствуваат).

Крвна слика: знаците на воспаление се очигледни, а леукоцитите, Se и CRP се покачени. Според некои автори, важен параметар е и намалениот прокалцитонин.

Интервалите на почетокот на симптомите се неправилни. Почести се типот на декрешендо (продолжување), а има и таканаречени  Clockwise појави – на точно одреден период.

Поставување на дијагноза и лекување

Дијагнозата се поставува кога на детето му се дава мала еднократна доза на кортикостероиди што ја запира тековната фебрилна епизода, но не спречува нова. Голема е веројатноста дека болеста повторно ќе се појави еден месец по ова, што зборува во прилог на имунолошка дисрегулација во производството на цитокини. Не постои специфичен тест за PFAPA синдром, а дијагнозата се базира на клинички критериуми.

Со оглед на тоа што лекувањето е долготрајно и спонтано престанува по неколку години, операцијата на крајниците (тонзилектомија) е најбрзо решение, што доведува до излекување во повеќе од 90% од случаите.

Болеста најчесто се јавува на возраст од една до три години, но може да се појави нешто подоцна, почесто кај машките деца. Интервалите на појава обично не се редовни, а мала доза на кортикостероид што се администрира еднаш ја прекинува тековната фебрилна епизода, но не спречува нова. Од карактеристичните симптоми на болеста, афтите може да изостанат.

Овие деца растат, се развиваат, учат нормално и болеста не остава никакви последици.

Болести кои исто така можат да предизвикаат покачена температура во редовни интервали се:

Фамилијарна медитеранска грозница,

Хиперимуноглобулинемија Д,

Инфекција со вирусот Епштајнбар,

Ирегуларната појава на температура, освен со бактериски, вирусни или паразитски причини, често се поврзува и со автоимуни болести.

Повеќе