Што мислите за тетоважите за деца? Тату-мајстор објаснува како почнал да тетовира деца и зошто тоа им било важно

Видеата и фотографиите на мајсторот за тетоважи Бенџамин Лојд, на кои тој им црта тетоважи на деца, станаа вирални, собраа стотици илјади лајкови и споделувања на неговата страница на Фејсбук. Да се разбереме, тетоважите не се трајни

116

Во свет кадешто уметноста на телото е распространета форма на изразување, се појави

контроверзен тренд.

Овој уметник за тетоважи сега тетовира деца на возраст од 6 години.

Оваа практика предизвикува реакија на кревање на веѓите и предизвика жестока дебата, но ќе

бидеме сведоци за тоа како ова ќе ги промени животите на овие деца со една голема насмевка.

Како започнало тату-патувањето за деца?

Уметникот Бенџамин Лојд стана вирален откако објави дека тетовира деца.

Собра повеќе од 400.000 лајкови и оттогаш, видеата и фотографиите на Лојд на кои црта тетоважи

на деца станаа вирални, собраа стотици илјади лајкови и споделувања на неговата страница на

Фејсбук.

Тој веќе ја посети детската болница Starship во Окленд, Нов Зеланд, како и IHC, организација која се

залага за правата на лицата со задоцнет развој.

Тој собира средства на интернет за да ја продолжи својата мисија за создавање насмевки за оние

на кои им е потребна.

Носење насмевки преку уметност и страст

На почетокот, многу луѓе се лутеле бидејќи мислеле дека тоа е трајно. Но, во својот пост, тој

објаснува: „Тоа е нанесено со воздушна четка и не е трајно“. Сите деца што ги истетовирал биле

толку среќни и самоуверени.

Бенџамин го прави ова затоа што,како што вели: „Децата се толку воодушевени. Штом ќе ја

направат тетоважата, тоа им ја зголемува самодовербата“.

Мастилото што се користи е безбедно и органско

Тој користи органско нетоксично мастило кое е безбедно за децата.

Не се користи игла, само воздушна четка.

Изгледа толку реално што луѓето мислат дека е трајно. Бенџамин го прави ова не поради лајковите

и вниманието што ги добива, туку затоа што сака да им ги насмее лицата на децата на кои им е

потребна насмевка.

Преку неговите уметнички дела кои одлично се снаоѓаат во тетоважите, тој го споделува својот

талент со тие деца. Добрата работа е што му требаат само околу 9 минути за да заврши една

реалистична тетоважа користејќи различни матрици.

Бидејќи мастилото е органско, може да се отстрани кога ќе се истушираат.

Тој вели: „Единствената лоша работа е што потоа не сакаат да се тушираат“.

Тетоважата не е само форма на уметност; тоа е моќно средство за самоизразување.

Тој нуди единствен излез за пренесување на нашите емоции и мисли, овозможувајќи ни да ги

споделиме нашите најдлабоки чувства со светот.

Повеќе