Што се тоа сиви разводи? Растечки тренд меѓу постарите парови кој може да има сериозни последици!

Една од најчестите причини за овие разводи е т.н „синдром на празно гнездо“. Многу парови ги преиспитуваат своите односи кога нивните деца го напуштаат семејниот дом. Фокусот на родителството се намалува и можат да испливаат на површина основните проблеми во бракот.

469

Во последните години во светот на романтичните врски и брачните води се појави нов термин – „сив развод“. Овој термин се однесува на развод меѓу парови кои се на возраст од 50 или повеќе години. За разлика од стереотипната слика за разделување на млади парови, сивиот развод го одразува растечкиот тренд кој упатува на единствените предизвици со кои се соочуваат постарите парови додека се снаоѓаат во сложеноста на завршувањето на долготрајниот брак.

Што доведува до сив развод и кои се последиците од овој „тренд“ дознајте во продолжение.

Сив развод – причини
Една од најчестите причини е т.н „синдром на празно гнездо“. Многу парови ги преиспитуваат своите односи кога нивните деца го напуштаат семејниот дом. Фокусот на родителството се намалува и можат да испливаат на површина основните проблеми во бракот.
Двојката може да сфати дека се оддалечила со текот на годините, што доведува до желба за промена.
Исто така, со зголемувањето на животниот век, паровите во долготрајните бракови често размислуваат дали сакаат да ги поминат следните неколку децении во врска која можеби нема да им обезбеди емоционално исполнување. По посветувањето децении на нивните семејства и кариери, постарите можат да им дадат приоритет на сопствената среќа и лично исполнување. Ова може да вклучува барање нови интереси, искуства или дури и нови врски.

Друга причина е финансиската сигурност. Како што се развиваат социјалните норми, така се менува и брачната динамика. Особено жените сега имаат поголема економска независност и има помала веројатност да останат во несреќни бракови поради финансиската сигурност. Оваа промена може да доведе до преоценување на вредноста на бракот.

Последици од сивиот развод
Разводот е емотивен предизвик на која било возраст, но во подоцнежниот живот емоционалните последици можат да бидат многу посилни поради губењето на долготрајниот партнер и потребата да се редефинира идентитетот како самец.
Сивиот развод може да резултира и со финансиска нестабилност, особено ако едниот партнер бил економски зависен од другиот. Поделбата на средствата, сметките за пензионирање и плановите за пензионирање може значително да влијаат на финансиската состојба на двете страни.
Покрај сето ова трпи и општествениот живот. Брачните двојки често споделуваат социјални кругови, а разводот може да доведе до преструктуирање на овие мрежи. Пријателите и членовите на семејството може да се чувствуваат принудени да заземат страна, предизвикувајќи дополнителна емоционална вознемиреност.
Стресот поврзан со развод, исто така, може да има негативни импликации за физичкото и менталното здравје, особено за постарите возрасни лица кои можеби веќе се справуваат со здравствени предизвици поврзани со возраста.

Како емотивно да преживеете сив развод?
Како што постарите парови продолжуваат да се соочуваат со предизвиците поврзани со завршувањето на долгорочните партнерства, разбирањето на причините, последиците и стратегиите за справување станува критично за емоционалното преживување. Барајќи поддршка, отворена комуникација и давајќи приоритет на грижата за себе, луѓето кои минуваат низ сив развод можат да управуваат со својата ситуација со поголема издржливост и да се обноват себеси како личност. Еве неколку стратегии за справување со сив развод:

Побарајте професионална поддршка – консултацијата со терапевти или советници искусни во работата со постари возрасни може да обезбеди емоционална поддршка и водство за време на оваа тешка транзиција
Финансиско планирање – барањето помош од финансиски советници за да се надминат сложеноста на поделбата на средствата, сметките за пензионирање и алиментацијата може да помогне да се олеснат некои финансиски несигурности
Отворена комуникација – ако разводот е избраниот пат, одржувањето отворена и почитувана комуникација може да го олесни процесот и да го олесни пријателското решение
Грижа за себе – давањето приоритет на грижата за себе преку активности како што се вежбање и хоби може да помогне во управувањето со стресот и грижите за менталното здравје
Градење нова социјална мрежа – повторното поврзување со стари пријатели или вклучување во нови социјални активности може да помогне да се обнови социјалната мрежа за поддршка по разводот.

Повеќе