Што знае дете што се 10 кила: Еве колку треба да тежи училишниот ранец на вашето дете?

Американската академија на педијатри препорачува ранецот на вашето дете да не биде потежок од 10 до 15 проценти од неговата телесна тежина? На пример, ако станува збор за дете тешко 36 килограми, неговиот ранец не треба да тежи повеќе од 5,5 килограми.

316

Дали некогаш сте се обиделе да го подигнете училишниот ранец на вашето дете? Ако не, веројатно ви претстои прилично неверојатно изненадување. Се сеќавате ли дека како дете вашиот ранец ви беше обично многу тежок, до тој степен што ве болеа грбот, рамената и вратот?

Дали знаевте дека Американската академија на педијатри препорачува ранецот на вашето дете да не биде потежок од 10 до 15 проценти од неговата телесна тежина? На пример, ако станува збор за дете тешко 36 килограми, неговиот ранец не треба да тежи повеќе од 5,5 килограми. Носењето премногу тежина на грбот може да предизвика болка, да доведе до сериозни повреди и да влијае на држењето. Децата може да претрпат повреди на зглобовите, грбот/рбетот, мускулите, вратот и рамената од премногу тешки ранци.

Избор на вистинскиот ранец

Првиот чекор е изборот на вистинскиот ранец. Изберете функционалност наместо мода. Педијатрите препорачуваат лесни ранци.

Добро е ранците да имаат два широки ремени бидејќи ранците со тенки ремени можат да се засечат на рамената и да ја загрозат циркулацијата, а најдобро е да избегнувате чанти преку едното рамо бидејќи не ја распределуваат правилно тежината.

Поставен грб – за да го заштитите грбот на вашето дете и да може удобно да го држи товарот на него.
Повеќе прегради – за порамномерна распределба на тежината.
Појас – исто така помага во распределбата на тежината.

Дали вашите деца правилно ги креваат ранците?

Научете ги децата да ги креваат ранците така што прво ќе ги свиткаат колената во широк став и ќе се воздржат од виткање на грбот при кревањето.

Како вашите деца ги носат ранците?

Исто така, важно е да обрнете внимание на тоа како вашите деца ги носат ранците. Дали ги користат двата ремени или само еден? Ако нивните ранци имаат ремени за половината, дали навистина ги користат? Прерамките на рамо треба да се затегнат така што ранецот ќе биде блиску до телото и ќе паѓа на средината на грбот. Никогаш не дозволувајте ранецот да виси преку задникот на детето. Најтешките предмети треба да се стават во преградата најблиску до грбот. Исто така, поттикнете го вашето дете да ги користи сите прегради, што помага да се распредели тежината малку подобро.

Погледнете како изгледа детето кога носи ранец. Ако е свиткано нанапред, тоа не е добра позиција. Исто така, ако се мачи да го облече или соблече ранецот или се жали на болки во грбот, тоа не е добар знак. Ако забележите какви било проблеми, разговарајте со педијатарот на вашето дете.

Повеќе