Browsing Tag

аутизам

Најблагиот облик на аутизам: Психолог открива како да го препознаете и да помогнете

Во општеството, луѓето со блага форма на нарушување од спектарот на аутизмот често се сметаат за „чудни“ бидејќи понекогаш се нејасни и главно неуспешни во нивните обиди да влезат во социјалните интеракции.

Аутизмот има и светли страни: Денеска е Светски ден на нарушувањата од аутистичен спектар, па…

Аутизмот или нарушувањата од спектарот на аутизмот се однесува на широк опсег на состојби кои се карактеризираат со нарушувања во социјалните вештини и комуникацијата, повторувачко однесување, промени во говорот и невербална комуникација.…

Можна поврзаност меѓу цревниот микробиом и појавата на аутизам

Научници открија можна врска меѓу нарушувањата од аутистичниот спектар и составот на цревниот микробиом, што овозможува да се проучат долгорочните последици на интервенциите врз микробите во раните фази на развој на детето и нивното…

3 работи што не смеете да ги правите ако детето со аутизам бурно реагира или има напад

Повеќето агресивни испади се случуваат затоа што детето има чувства и не може да ги совлада или да ги изрази. Ако управувате со сопствените чувства и ако останете смирени и тивки, нема да додавате свои емоции што може дополнително да ја…

Синтетичката хемикалија од пластиката е поврзана со аутизмот кај децата! Бисфенолот А има врска и со…

Претходните студии ја поврзуваа БПА со низа здравствени проблеми, вклучувајќи неплодност, кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и рак. Покрај тоа, истражувањето воспостави врска помеѓу изложеноста на БПА и развојот на феталниот мозок,…

Дали старите татковци се себични? Татковството по 55 години значително го зголемува ризикот од…

По 50-годишна возраст, мажите имаат 10 пати поголема веројатност да имаат дете со аутизам отколку мажите во нивните 20-ти. Исто така, се верува дека постарите татковци имаат поголем ризик да имаат дете со џуџест раст, дете со одредени…

Научниците го создадоа првиот тест кој открива аутизам од едно влакно коса

„Можеме да откриеме аутизам со само еден сантиметар коса. Проблемот е што тој се дијагностицира дури на четири години, а дотогаш мозокот веќе поминал низ значаен развој. Со нашиот тест сакаме да овозможиме рана интервенција“, изјавил за NBC…

Немате право да се однесувате како да постоите само вие! Звукот од петарди предизвикува трауми кај…

Оваа година немам ниту време ниту желба да анализирам од кои причини и кои незадоволства се лечат со пукање петарди, но нема да престанам да зборувам на оваа тема: Немате право да се однесувате како само вие да постоите на ова парче земја.…

Што се случува кога аутистичните лица ќе остарат?

Кога ќе се спомне аутизам луѓето прво помислуваат на децата иако аутизмот е целоживотно нарушување. Но, децата со аутизам израснуваат во возрасни личности со аутизам. Не е доволно познато како симптомите на аутизам се менуваат низ…

Овие симптоми најрано откриваат дека детето има аутизам

Бројни студии покажуваат дека интервенцијата веќе во првите три години од животот на детето придонесува за развој на психомоторните способности на детето, додека доцнењето во препознавањето и интервенцијата негативно влијаат на независноста…